Så här beställer du vin

2014 Le Petit Lion du Marquis de Las Cases (nr 92264) – Château Leoville Las Cases

599,00 kr

Le Petit Lion du Marquis de Las Cases 2014 har en komplex doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, kaffe, choklad, lakrits, kryddor och fat.

Beställ här

Château Léoville Las-Cases är en högt rankad andra-cru från Saint-Julien, med en av de längsta historierna i Médoc. Slottet har varit hem åt flera av Frankrikes rikaste adelsfamiljer genom århundraden och den sista adliga familj som ägde slottet är den som gett det dess namn – familjen Lascases.

Slottets anrika historia började år 1638, när egendomen ägdes Jean de Moytie som var en medlem av parlamentet i Bordeaux. Då gick slottet under namnet Mont-Moytie och var tillsammans med Château Margaux och Château La Tour Saint-Lambert (som sedermera kom att bli Château Latour) ett av de allra första slotten att producera vin i Médoc. 100 år senare hamnade slottet i Alexandre de Gasq’s ägo. Han döpte om slottet till Château Léoville (leo översätts till lejon, och ville till stad – det vill säga ”lejonstaden”). Egendomen var vid den här tiden en enorm gård på över 300 hektar som låg i framkant i området gällande vinmakning. Många av deras idéer gällande uppbindning, fathantering och druvselektering som först ansågs allt för progressiva blev senare praxis och är det än idag. Efter franska revolutionen år 1789 konfiskerades egendomen och såldes till familjen Lascases. Några decennier senare delades såldes delar av egendomen samt delades upp inom familjen. Léoville-Barton, Léoville Las-Cases och Léoville-Poyferré härstammar alltså från samma enorma gård – Château Léoville – men är sedan nästan 200 år tillbaka tre helt separata slott. Léoville Las-Cases är den största av de tre, med hälften av den bästa arealen.

År 1855 förärades Léoville Las-Cases med den eftersträvansvärda titeln 2ème Cru Classe vid klassificeringen av Médoc och sedan början på 1900-talet har familjen Delon har stått för ägarskapet. Det är fram för allt Michel Delon, som skötte egendomen mellan 1976 till 2000. som kan ta åt sig äran för slottets fantastiska rykte. Efter Michels död tog hans barn och syster Jean-Hubert och Genevieve d’Alton över. De äger dessutom Château Nenin i Pomerol och Château Potensac i Médoc.

Sedan 2009 är det officiella andravinet till Léoville Las-Cases Petit Lion du Marquis de Las-Cases (faktum är att Léoville Las-Cases vrár först först med att lansera ett andravin med sitt vin Clos du Marquis år 1902. Clos du Marquis blev dock ganska snabbt ett vin som gjordes som om det vore från en egen egendom). På etiketten till Léoville Las-Cases Petit Lion du Marquis de Las-Cases tronar en lejonunge under den karaktäristiska triumfbågen vid egendomens ingång. Vinet görs på druvor från rankor som är för unga för att användas i förstavinet, men som i övrigt behandlas på samma sätt. Källarmästare är Bruno Rolland som är tredje generationen att arbeta i slottets källare. 2014 blev en klassisk och fräsch årgång i Bordeaux.

Vinet har fått 92 poäng av WineEnthusiast och även fina omdömen av svenska vinskribenter:

Johan Edström på Vinbanken “… Elegant är däremot Petit Lion du Marquis de Las Cases 2014. Det ’lilla lejonet’ är ett så kallat andra-vin från Château Léoville Las Cases, Stjärnan av Médocs andra-cru-viner. Till skillnad från Las Cases är merlot den dominerande druvan (55-60%) i Lion, och det kan man ana sig till i den mjuka frukten. Mycket elegant doft av ceder, läder, tobak etc, svarta vinbär och plommon, ingen tvekan om att det är Médoc. Fin syra, tannin och mjuk rik frukt med drag mot mörka bär och en svagt köttig/animalisk ton med antydan till mognad. Oerhört välgjord och finessrik i säker klassisk stil.”

Jesper Victor på Vinklubben rekommenderar vinet med orden “Bordeaux på längden och bredden med tät och fin frukt. Klassiska markörer av ceder, mynta, cassis, sura körsbär och grön paprika lindas i en elegant syra-skadad skrud. Det finns ett djup i vinet som bär smaken långt bortom rymder vida.”

Sofia Ander på Din Vinguide hyllar också vinet “Stiligt och stort från Saint-Julien. Cigarrlåda, tobak, plommon, cassis och oändlig energi vittnar om ett långt, snyggt liv. Kanske blir det hemma hos dig?”

Niklas Bergqvist på Vinkällaren Grappe ger vinet 17/20 poäng: “Något utvecklad, fint nyansrik doft med blyerts och lätt syltad frukt med cab-typisk svart vinbär, men även lite rödare drag och kaffelika rostade fat. Rätt tillgänglig nu, men skulle föredra fortsatt lagring. Mycket välgjort om än med Las Casesifierad prislapp.”

Doft

Komplex doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, kaffe, choklad, lakrits, kryddor och fat.

Smak

Koncentrerad, rik och nyanserad smak med fatkaraktär och toner som känns igen från doften. Vinet har en fin struktur och bra syra. Lång, tät och angenäm eftersmak.

Lagring

Bäst 2019-2030

Mat

Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Tips

Lufta gärna en stund i karaff innan servering.

Dela med dina vänner