2014 Meerlust Rubicon (nr 2026)
249,00 kr
SLUTSÅLD
2014 Meerlust Rubicon är en av de bästa årgångar vi provat. Fortfarande mycket ungt vin men lovar massor om man väntar några år med att korka upp!
Meerlust historia började 1693 då huset uppfördes på egendomen. Den svala brisen från kalla False Bay som dagligen svalkar har gett den dess namn, Meerlust betyder ”pleasure of the sea”. 1756 kom det i familjen Myburghs ägor och är det än idag. Meerlust anses magiskt. Få vingårdar kombinerar så storstilat fantastiska viner med ett tjusigt och gästfritt hem och naturligt sköna omgivningar.
När den första årgången (1980, som släpptes 1984) av Meerlust Rubicon lanserades ansågs det mycket kontroversiellt och motarbetades intensivt från den sydafrikanska vinnäringen. Med risk för totalt fiasko beslöt de att följa sin dröm och lansera vinet i alla fall. Rubicon är Meerlusts hela andemening, en essens av alla ansträngningar, himlen solen och naturen. Det är flaggskeppsvinet som får sin struktur syra och tanniner från cabernet sauvignon, fräschören och det nästan blommiga aromerna från cabernet franc och den fylliga silkiga fruktigheten från merlot.
2014 Meerlust Rubicon har legat totalt 20 månader på fransk ek varav 67% på nya fat och 33% på fat av andra fyllning. Vinet är bjuder på mycket och fokuserad frukt som lovar mycket för framtiden. Detta är en fantastisk årgång för den som orkar vänta med att korka upp, där vinet kommer att utvecklas mycket fint. Vi ser fram emot att följa även denna magiska årgång av Meerlust ikonvin Rubicon – en storslagen Bordeauxblend! BRA KÖP tycker Allt om Vin!
Doft
Stor doft av intensivt mörka bär, mogna plommon, svarta vinbär, en hint av röda bär samt violer, blyerts, mineraler och cederträ i en intensiv kryddighet.
Smak
Fyllig med fin struktur av kännbara tanniner där tonerna känns igen från doften.
Lagring
Vinet kan lagras i ca 15-20 år.
Mat
Kan med fördel paras ihop med vilt, nöt och lamm, prova gärna tillsammans med en mustig höstgryta. En klockren kombination är att servera detta vin till rådjursfilé och murkelsås.
Tips
Lufta gärna vinet 3-4 timmar i karaff innan servering.