Så här beställer du vin

2015 Barbaresco Magnum (nr 79708) – Cantina del Pino

Ekologiskt

849,00 kr

Äntligen i lager på nytt, denna gång på Magnum! Vinet har rena, typiska dofter från nebbiolo-druvan med toner av röda bär, blommor och tjära. Du hittar även en hint av krita och fatkryddor. Vinet är uppfriskande och har ett djup och en struktur som gör det mycket intressant och gott. Eftersmaken är lång, fräsch och fruktig.

Beställ här

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövdes för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i det lokala kooperativet Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner. Nyligen bortgångne Renato skördade manuellt och familjen använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. De använder både franska barrique och slovenska botti (stora ekfat) vid lagring. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino 2015 Barbaresco är gjort på druvor från två av fyra cru-vingårdar: Starderi och Ovello. Vinstockarna är 30-35 år gamla. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar. Vinet har jäst i ståltank och de använder endast naturlig jäst. Produktion: 6 000 – 8 000 flaskor, beroende på år. Genom att blanda druvor från vingårdar som alla har unik terroir och karaktär får Renato just den struktur, tanniner, frukt och komplexitet som han tycker att en ursprungstypisk Barbaresco Classico ska ha. Vi håller med!

Årgång 2015 blev alldeles strålande i Barbaresco. Den fina säsongen gav friska druvor med jämn mognad i klasarna. Den kalla vintern med mycket snö och en lång, sval vår fyllde på vattenreserverna i marken, vilket var välbehövligt under den varma sommaren. Vinerna från årgången visar på fin struktur och lagringsduglighet.

 

Doft

Vinet har rena, klassiska dofter från nebbiolo-druvan med toner av solmogna mullbär, röda körsbär, vildhallon, blommor, krita och tjära. Vinet har fått en antydan till utvecklade toner.

Smak

Smaken är komplex med en torr, stram och stolt struktur.  Det finns toner av röda bär och inslag av blommor, viol och lakrits. Vinet har lagrats i små ekfat, men ekfatstonerna är mycket nyanserade och mycket väl integrerade i vinet. Vinet har en fin balans mellan fräsch syra och underbar frukt och har tanniner som kallar på mat. Lång, torr och fruktig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2028.

Mat

Viner på nebbiolo är kända för sina tanniner. Det här vinet har mycket fruktighet som döljer tanninerna, men vi rekommenderar ändå att du har dem i beaktning när du väljer mat. Feta tillbehör är ett vinnande koncept, och i proteinväg passar både kött och fågel. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är några exempel på enklare rätter som passar utmärkt.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner