Så här beställer du vin

2015 Barolo (70229) – Fratelli Alessandria

399,00 kr

SLUTSÅLD

2015 Fratelli Alessandria Barolo är en klassisk barolo med eleganta klassika toner av röda bär, rosor och tjära.

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Fratelli Alessandrias Barolo 2014 är gjord enligt den gamla traditionen att samla druvor från olika vingårdar: Gramolere i kommunen Monforte d’Alba, Pisapola, Riva Rocca Campasso, Rocche dell’Olmo och Boscatto i kommunen Verduno. Jordmånen består mestadels av kalksten.

Vinrankorna är i genomsnitt 25 år gamla. Druvorna plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 28- 30 grader. Vinet lagrades sedan  i tre år på slavonska och franska fat om 20-40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljerades i början av våren 2018.

Doft

2015 Fratelli Alessandria Barolo är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral.

Smak

Stram men ändå inbjudande och fruktig smak av syrliga röda körsbär, nypon, tobak och tjära. Härlig eftersmak av röda bär och tjära. Vinet gör sig bäst om det luftas i karaff några timmar om du vill njuta av vinet idag. Vinet vinner på lagring.

Lagring

Bäst 2020-2030.

Mat

Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel!  Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner