Så här beställer du vin

2015 Barolo Monvigliero (76281) – Fratelli Alessandria

Ekologiskt

599,00 kr

SLUTSÅLD

Fratelli Alessandria Barolo Monvigliero 2014 är en vingårdsbetecknad barolo av hög kvalitet och ljuvlig karaktär. Monvigliero är den mest prestigefulla och ansedda cru-vingården i kommunen Verduno. Mycket matvänligt och lagringsdugligt!

96+ poäng av Robert Parker

Familjeproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Monvigliero är den mest prestigefulla och ansedda cru-vingården i kommunen Verduno. Vingården har sydlig exponering, kalkrik jordmån, ligger cirka 320 meter över havet och har över 45 år gamla vinrankor. Vinerna från Monvigliero är kända för sin fantastiska komplexitet och strama, lagringsdugliga struktur. Fratelli Alessandrias första vin från vingården gjordes 1978. Årlig produktion av vinet är cirka 7000 buteljer.

Druvorna till Monvigliero plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank cirka fyra veckor vid en temperatur på 29- 32 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska fat om 20-30 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska.

96 + Robert Parker: “Monvigliero in the Verduno township is quickly becoming one of the most celebrated and talked about crus in Barolo. The Fratelli Alessandria estate was among the first to understand its potential, and indeed, this wine was first released in 1978. Fast forward to today and you will find that the 2015 Barolo Monvigliero is an absolutely classic interpretation that stays faithful to past incarnations. The wine offers pretty berry aromas intermingled with spice, licorice and crushed stone. A floral aroma of red rose also appears. The tannins are solid and will require extra years of bottle aging.”

 

Doft

Inbjudande varm och rik frukt med inslag av bigarråer, söt tobak, lakrits, mynta, apelsinzest, kryddor och mineral. Ung men redan har vin en imponerande komplexitet och harmonisk bouquet.

Smak

Monvigliero är fortfarande ungt, men har redan en inbjudande och uttrycksfull smak av mogna bär i olika nyanser som kompletteras av blommor, fattoner och lagringsaromer. Vinet visar på en mycket fin harmoni och balans mellan frukt, syra och stadiga men integrerade tanniner.  Vinet har en elegant och lång eftersmak som håller i länge. Vinet kan njutas redan i dag, men vi rekommenderar att lagra vinet några år innan det korkas upp.

Lagring

Bäst 2020-2040.

Mat

Det här är ett fantastiskt matvin som passar till eleganta maträtter. Vinets komplexa karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör, helst från skogen (vilt och svamp). Fram med grädde, ost och tryffel! Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning eller en svamprisotto är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner