Så här beställer du vin

2015 Barolo (nr 92871) – Azelia

Ekologiskt

319,00 kr

2015 Barolo från Azelia är ett generöst vin med härliga inslag av mörka bär, blommor och lakrits. Smaken har inslag av mogna körsbär, svarta vinbär, bigarråer, apelsinskal och viol. Tanninerna är mogna och bidrar till vinets fina struktur, och bidrar till en fin balans med frukten. Det här är ett stramt och fruktigt vin, med ett bra djup och en härlig eftersmak.

Azelia ligger i det vackra Castiglione Falletto, en liten by i hjärtat av området Barolo. Azienda Agricola Azelia startades av Alfonso Scavino år 1920 och idag driver sonsonen Luigi och hans son Lorenzo arvet vidare. Azelia består av 15 hektar vingårdar som alla ägs och sköts minutiöst av familjen Scavino. Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när de berättar om deras vingårdar och hur noggrant allt sköts. Filosofin är att det största arbetet sker i växtfasen och då är druvan allt! All skörd görs för hand.

Azelia producerar stora viner såsom Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo Langhe och så självklart Barolos – en generisk och några vingårdsbetecknade vid namn Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även en Barolo Riserva.

Processen i vineriet är en fusion mellan gamla anrika traditioner och modernt vinmakeri. Under jäsningen så används rotofermenters och vid lagring finns både små franska fat och stora slavonska fat med i bilden. Denna fina Barolo har en perfekt balans som speglar de två byar vingårdarna ligger mellan. Castiglione, med sina kalkrika jordar, bidrar med elegans och en aromatisk komplexitet. Serralunga, som består av mer leriga jordar, ger vinet karaktär och fyllighet.

Årgång 2015 räknas bland de bättre årgångarna på länge. Vintern och våren var kall och regnig och skapade en bra vattenreserv. Det visade sig vara mycket nödvändigt för att klara av den varma sommaren. En lång mognadsperiod gjorde att nebbiolodruvan fick utvecklas länge och bra.

Doft

Azelia Barolo har en generös doft med toner av mörka bär som bigarråer och svarta vinbär, apelsinzest, örter, viol, tjära och hint av fat.

Smak

Smaken har inslag av mogna körsbär, vildhallon, bigarråer, apelsinskal, viol och hint av fat. Tanninerna är mogna och tydliga, och bidrar till vinets fina struktur. Det här är ett stramt, men samtidigt generöst fruktigt vin, med ett bra djup och lång eftersmak.

Lagring

Vinet är ungt, men kan njutas i dag tack vare de generösa tonerna av mogen frukt. Lufta gärna vinet en timme innan servering så kommer doft och smak fram bättre. Bäst 2019-2030.

Mat

Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Dela med dina vänner