Så här beställer du vin

2015 Barolo (nr 92389) – Josetta Saffirio

325,00 kr

SLUTSÅLD

Josetta Saffirio 2015 Barolo har en kryddig , sammansatt och inbjudande doft av körsbär, jordgubbar, rosor, tobak, lakrits, ceder, kanel och vanilj. Smaken har både färska och utvecklade toner av körsbär, nypon, lingon och toner av vanilj, ört och kanel. Taninerna är tydliga men integrerade och den fina syran ger ett elegant avslut.

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första barolo-vinet med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med stor hängivenhet driver hon vingården och har successivt ökat produktionen från 1000 flaskor till 10 000 flaskor.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Doft

Kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder.

Smak

Fruktig och elegant smak med toner av både färsk och torkad frukt såsom hallon, körsbär och lingon. Dessutom ört, choklad, ceder och vanilj, Fin struktur och balans  mellan de tydliga tanninerna och den friska syran ger vinet en härlig textur. Vinet har en frisk energi  och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Tips

Avnjuts gärna vid 18 grader och blir bara bättre om den luftas i karaff 3 timmar i förväg.

Video

Dela med dina vänner