Så här beställer du vin

2015 Barolo Persiera (75711)- Josetta Saffirio

525,00 kr

2015 Barolo Persiera är ett elegant och ändå kraftfullt vin med typiska toner av jordgubb, plommon, viol och tobak. Eleganta  tanniner i kombination med frisk syra ger en matvänlig struktur. Lång finish av både torkad och färsk frukt.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första barolo-vinet med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med stor hängivenhet driver hon vingården och har successivt ökat produktionen från 1000 flaskor till 10 000 flaskor.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten och är mycket rik på mineraler och kalk vilket är en perfekt grund för nebbiolo-druvan.

Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas försiktigt. Musten jäser i temperaturkontrollerade kärl vid ca 32 grader C. Vinet genomgick 7-9 dagars maceration med manuell pigeage. Efter den maloloaktiska jäsningen lades vinet på en blanding av nya och använda ekfat under 24 månader. Därefter får vinet stabiliseras i betongkärl i 6 månader, varpå det buteljerades och har fått vilat ytterligare sex månader på flaska.

Doft

Intensiv doft av färska och torkade jordgubbar, mogna plommon, viol, sötlakrits och höstlöv. Toner av kanel, choklad, mint och tobak.

Smak

Elegant, medelfyllig och balanserad smak med solvarm mogen frukt  såsom jordgubb och mörka plommon, toner av kanel, tobak och vanilj.  Eleganta men kraftfulla tanniner i kombination med ren, frisk syra ger en tydlig och matvänlig struktur. Lång finish av både torkad och färsk frukt.

Lagring

Bäst 2019-2028

Dela med dina vänner