Så här beställer du vin

2015 Château Cantemerle (nr 90618)

475,00 kr

Château Cantemerle är ett slott klassat som femte cru classé i Haut Medoc. Vinets doft och smak är fyllig och ungdomlig, fylld av mörka plommon, svarta vinbär, ceder och rostade kaffebönor.

 

Beställ här

Château Cantemerle är ett slott klassat som femte cru classé i Haut-Medoc, Bordeaux. På egendomen odlas huvudsakligen cabernet sauvignon, men även merlot, cabernet franc och petit verdot.

Slottet har en lång historia som går tillbaka ända till medeltiden. Under medeltiden utgjorde Château de Cantemerle, som gränsar till Garonnefloden, en del av den befästning som försvarade Médoc-regionens stränder från angrepp. Första gången vinerna nämns i skrift är under 1400-talet.

Slottets moderna historia började år 1892 då Théophile-Jean Dubos köper Château Cantemerle. Slottet stannar i familjens ägo fram till 1980-talet, och ägs nu av ett försäkringsbolag. Många av Château Cantemerles vingårdar revs upp under de två världskrigen, men nyplanterades under 1980-talet då slottet också utökade sina domäner från ursprungliga 20 hektar. Vingårdarna som utgör basen till Château Cantemerle består idag av 67 hektar.

Vinerna som produceras är strukturerade men fruktdrivna. Vinerna från Château Cantemerle kan avnjutas unga men kan också lagras i ett decennium eller mer.

Jordmånen i s vingårdar består av en blandning av kiselhaltiga grusjordar. Detta gör att vinstockarna får kämpa för att överleva vilket är bra när man producerar vin. De magra växtförhållandena resulterar i druvor med höga aromatisk koncentration. Snittålder på vinrankorna som utgör basen till vinet är 40 år gamla. Strikt selektion i vingården garanterar att endast den bästa frukten går in i vinet Chateau Cantemerle.

Druvorna skördas för hand. Fermentering sker i temperaturkontrollerade kärl.

Vinet lagras i 12-16 månader i fransk ek, varav 40% är ny.

Doft

Doften är ungdomlig men komplex, och fylld av svarta vinbär mörka plommon, körsbär, ceder och rostade kaffebönor.

Smak

Smaken är härligt fyllig av svarta vinbär, plommon, björnbär, blyerts och enbär. Ceder och mörk choklad känns i en fin lång finish.

Lagring

Bäst 2019-2028

Mat

Servera gärna till mörkt kött, vilt eller ost till exempel Saint-Nectaire eller Comté.

Dela med dina vänner