Så här beställer du vin

2015 Château Fonplegade (nr 9516701) – Château Fonplegade

499,00 kr

2015 Château Fonplegade är ett lagringsvänligt vin med komplex doft och frisk härlig smak fylld av mörka bär, violer, örter, rostat kaffe och choklad. Tanninerna är tydliga men mjuka, och eftersmaken är lång.

Inbäddat i Château Fonplégades vingård ligger fontänen Fonplégade som gett namn till slottet. Överflödets fontän översatt och 1800-talet var också en tid av överflöd och välgång för domänen.  Det var då som slottet byggdes och gården utvidgades till sin nuvarande storlek. Hertigen av Morny och grevinnan av Galard som var halvbror och halvsyster till Napoléon III köpte egendomen. Under denna period belönades slottets vin med guldmedalj vid Paris Exposition Universelle 1867 och blev det klassat som Premier Grand Cru Classé. Man behöll klassificeringen till mitten av 1940-talet. År 2004 inleddes Château Fonplégades andra storhetstid i och med att nuvarande ägarna Stephen och Denise Adams tog över slottet. De har genomfört en väsentlig renovering av hela domänen. Paret äger även Château L’Enclos i Pomerol.

Sedan 2013 bedrivs vingårdsarbetet ekologiskt vilket har inspirerat paret att också tillämpa biodynamiska principer för att söka biodynamisk certifiering. Man värnar om den biologiska mångfalden på inom vingården och har ett holistiskt förhållningssätt till jordbruk eftersom man är övertygad om att detta höjer kvaliteten på vinerna. Man månar inte bara om vinrankorna, utan även om de får, kycklingar och bin som bor på domänen.

Vingården består av sju nivåer av platta och terrasserade sektioner där jordmånen utgörs av kalksten, lera och sand.

Vingårdarna utgörs av 18 hektar och snittåldern på rankorna är 30 år. Man odlar 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc.

2015 Château Fonplégade har lagrats i 18 till 20 månader, 80% i ny fransk ek och 20% i betongägg.

Doft

Komplex doft av plommon, örter, tobak, vanilj och viol samt toner av rostade kaffebönor och kakao.

Smak

Frisk härlig smak av mörka bär och viol, följs av  djupare toner av mörk choklad, ört och mineral. Taninerna är tydliga men mjuka.  Lång aptitlig eftersmak.

Lagring

Lagras med fördel upp till 15 år, men kan njutas nu efter luftning i karaff.

Mat

Servera till lamm, anka eller nötkött , gärna med svamp och feta tillbehör.

 

 

Dela med dina vänner