Så här beställer du vin

2015 Château Fourcas-Borie Rouge (nr 90628)

239,00 kr

Släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 2 juni

2015 Château Fourcas-Borie Rouge görs av samma team som andracrun Ducru-Beaucaillou och är en lättillgänglig och stiltypisk Bordeaux i koncentrerad och fruktdriven stil.

Beställ här

Egendomen Fourcas-Bourie ligger i appellationen Listrac-Médoc och ägs av familjen Borie med Bruno Borie i spetsen. Brunos mamma var uppvuxen på en gård ett stenkast från Fourcas-Borie och det kändes därför självklart för familjen att ta över egendomen år 2009.  Slottet hette förr Fourcas-Dumont men bytte namn när nya ägarfamiljen tog över. Familjen Borie är kanske mest kända för att vara ägare till andracrun Château Ducru-Beaucaillou i Saint-Julien som de ägt sedan 1941, men familjens historia i Bordeaux sträcker sig längre bak än så – redan i slutet av 1700-talet började de arbeta som négocianter. Idag äger man förutom Ducru-Beaucaillou även Ch. Grand Lacoste, Ch. Haut Batailley och just Ch. Fourcas-Borie. Samma team som gör de toppklassade vinerna på Ducru-Beaucaillou ligger alltså bakom även bakom Fourcas-Bourie lättillgängliga och stiltypiska viner. Vingården är belägen på 45 meter över havet vilket är ovanligt högt för att vara Bordeaux. Här drar man nytta av havsvindarna som blåser in över vingårdarna och skyddar mot röta.

Listrac är en av sex kommuner som ligger inom Médoc, nära staden Bordeaux. Området är bestrött med skogar, bäckar, fält, vingårdar, böljande kullar och träskmarker. Det är den yttersta gränsen mellan landsbygden “River Country” (förr kallat Ribeyron) i öst och “Land Country” (La Lande) i sydväst. Själva slottet ligger mellan de små byarna Fourcas och Tris. Här består jordmånen av grusjordar med lerbas med resterande del bestående av kiselhaltig lera och kalksten. Egendomen består av 45 hektar där 35 av dessa är vigda åt vingårdar. Rankornas medelålder är 25 år och består av 90% merlot och 10% petit verdot. 2015 var en riktigt storslagen årgång i Bordeaux och räknas av experter som en 10/10-årgång med stor potential för lagring. Vinet är lagrat i 12 månader i franska barriquer (20% ny ek och 80% ett år gamla fat).

The Wine Mag: 92 poäng “Made by the same winemaking team as the top estate of Château Ducru-Beaucaillou in Saint-Julien, this wine comes from a long-time Borie family estate. The wine, with its layers of rich blackberry fruits and firm, dusty tannins, is concentrated, dark and certain to age well. Drink from 2025.

Doft

2015 Château Fourcas-Borie Rouge har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, plommon, örtkryddor, vanilj och choklad.

Smak

Elegant och koncentrerat fruktiga toner av plommon, blåbär, enbär, ceder, rostat kaffe och kryddor. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet.  Lång och angenäm eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Tips

Servera vid 17-18 grader och låt gärna lufta två timmar i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner