Så här beställer du vin

2015 Château Rochemorin Rouge (nr 70795) – André Lurton

199,00 kr

Storslagna årgång 2015 Château Rochemorin Rouge i prisvärd och klassisk stil.

Beställ här

Château Rochemorin har en historia som kan dateras ända tillbaka till 1520 när Jean de Amelin anlände till Bordeaux. Som många andra förnäma parlamentsmedlemmar på denna tid ville monsiuer Amelin också investera i vinodling. Det dröjde inte länge innan han hittade skogsegendomen Maison Noble de Beaubois byn Martillac i Graves. Ett stort renoveringsarbete tog vid och skogen fick ge vika åt böljande vingårdar. Egendomen fick också det nya namnet Maison Noble de Rochemorin, efter familjen Amelins släktgård i Périgueux som också fick stå som arkitektonisk modell till det nya slott som uppfördes. Under de kommande 200 åren rönte egendomen popularitet och besjöngs av såväl den kände upplysningsfilosofen och vinmakaren Charles Louis de Montesquieu (som växte upp på gården och som ansåg att hans viner var av större betydelse än hans böcker) och biskopen av Warburton (som beskrev egendomens viner som ”one of my favourite things in the world”). Först år 1919 såldes egendomen utanför den ursprungliga ägarfamiljen då ett skogsföretag tog över. Rochemorin hann byta ägare ytterligare en gång år 1940 och under denna tid blev vinrankorna hårt eftersatta och försvann till slut nästan helt.

Inte förrän 1973 började egendomens väg tillbaka till sina tidigare glansdagar när André Lurton tog över Rochemorin. André, vars passion kunde jämföras med den gamle Montesquieu’s, jobbade fram till sin död med att återigen sätta Rochemorin och dess viner på kartan. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare är Laurent Bouthonnier.

Château Rochemorins andravin är 2015 Château Coucheroy som tillverkas både i röd och vit variant. Ägorna består av totalt 77,5 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med 5 hektar röda och 21,5 hektar gröna druvor.

Vinifikation

De handskördade druvorna till Château Rochemorin Rouge kommer från vingårdar i Pessac-Léognan med djupa grusjodar. Rankornas snittålder är 20 år. Musten jäses i ståltank och spenderade därefter 12 månader i barrique (30-40 % ny ek). Årgång 2015 räknas som en mycket god årgång i Bordeaux.

Doft

Château Rochemorin Rouge har en komplex doft med toner av svarta vinbär, ceder, söta kryddor och en markerad örtighet.

Smak

Smaken är inbjudande fyllig med välintegrerade fat, komplexa aromer av mörk frukt och ceder och en lång, kryddig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Passar utmärkt till de fina köttbitarna, till hårdost och till långkok.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner