Så här beställer du vin

2015 Clos de la Roche Grand Cru (nr 78799) – Jean-Claude Boisset

1.899,00 kr

2015 Clos de la Roche Grand Cru är ett av Jean-Claude Boisetts flaggskeppsviner som kommer att ha ett långt liv framför sig och som kommer att utvecklas fint under kommande decennium.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2015 Clos de la Roche Grand Cru är ett av Boissets flaggskeppsviner. Clos de la Roche ligger i kommunen Morey-Saint-Denis som i sin tur ligger mitt emellan Gevrey-Chambertin och Chambolle-Musigny. Clos de la Roche ligger i norra delen av kommunen och tar sitt namn efter ett klippblock som användes av kelterna i deras ritualer. Vingården är känd för att leverera de mest rustika grand cruerna i Bourgogne. Den 16 hetar stora Clos de la Roche är svårarbetad med sin steniga jordmån och den hårda bruna kalkjorden. Boisset arbetar aktivt för att undvika gödnings- och insektsmedel. Skörden inleddes genom att de handplockade druvorna fördes till vineriet i 20-kiloskorgar. Druvorna genomgick en första selektering ute i vingårdarna och en andra vid vineriets sorteringsbord. 50% av druvorna avstjälkades men krossades inte utan fördes över hela till tankar med hjälp av gravitation. Resterande del macererades i 3 veckor (varav 7 dagars kallmacerering). Jäsning skedde med egna jäststammar. I fatkällaren spenderade vinet 16 månader på sin jästfällning på 50% ny ek. Vinet buteljerades i januari 2016.

Doft

Stor, komplex och stiltypisk doft med inslag av körsbär, lingon, örter och kryddor.

Smak

Ung, komplex smak med silkiga tanniner och aromer av mörka bär, örter och kryddor. Vinet är mycket balanserat och smakrikt med en lång, koncentrerad eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2035

Mat

Vildfågel eller annan fet fågel. Passar också till inte alltför smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Dela med dina vänner