Så här beställer du vin

2015 La Dame de Montrose (92269) – Château Montrose

549,00 kr

SLUTSÅLD

La Dame de Montrose är andravinet från ansedda Château Montrose (2ème Cru Classé) i Saint-Estéphe från den strålande årgången 2015. Komplex och klassisk.

Château Montrose är en mycket ansedd och älskad andra-cru (2ème Cru Classé) i i Saint-Estéphe som är känt för sina kraftfulla röda viner och var det yngsta slott som klassificerades vid 1855 års klassificering av Médoc inför världsutställningen i Paris.

Egendomen var från början känd för sina jaktmarker, men när André Ségur (som också ägde Mouton, Lafite och Latour) i slutet av 1700-talet gav egendomen till sin son, sattes fokus på att göra slottet till ett hem för produktion av kvalitetsvin. Vid denna tid kallades Montrose för La Lande de l’Escargeon och merparten av vingårdarna var en del av slottet Calon-Ségur. Det var först när Nicolas Alexandre sålde vidare till Etienne Dumoulin år 1778 som Château Montrose skapades. Namnet Montrose kommer från en sägen om att det förr växte ljung i hela området. När den blommade färgades kullen där slottet står rosa. Det sägs att sjömän i området därför kom att kalla området för den rosa kullen – la Mont Rose.  År 1861 såldes slottet vidare till Mathieu Dollfus och år 1896 till familjen Charmoule. Familjen ägde och drev Montrose i tre generationer innan det såldes till familjen Bouygues år 2006. Bröderna Martin och Thomas Bouygues hade besökt egendomen 15 år tidigare blivit så exalterade att de lovat sig själv att köpa den om de någonsin fick chansen. En kort tid senare köpte de också granngården Château Tronquoy Lalande. Det första de gjorde var att knyta an bra personal – bland annat genom att anställa Jean Bernard Delmas från Château Haut Brion som vinmakare samt Hervé Berland från Château Mouton-Rothschild. Därtill inleddes ett nytt renoveringsprojekt vars slutnota lär ha hamnat på över 55 miljoner euro. År 2010 utökades ägorna med 22 hektar när Montrose köpte mark av sin granne Château Phélan-Ségur (dessa 22 hektar hade tidigare ingått i Montrose ursprungliga ägor).

Château Montroses 95 hektar är planterade med 60 procent cabernet sauvignon, 32 procent merlot, 6 procent cabernet franc och 2 procent petit verdot. Rankornas snittålder är 40 år, men gården äldsta rankor planterades redan 1932. Jordmånen består av djupa grusjordar med sand och lera. Odlingarna består av en enda stor vingård som delas upp i fyra delar.

La Dame de Montrose är slottets andravin, och görs med samma höga standard som första vinet, på druvor från samma vingård. Andravinet innehåller dock mer merlot för att få en mjukare fruktighet, och blir ofta tillgänglig tidigare. Vinet vinifieras på tank och lagras i tolv månader på fat, av vilka 30 procent är nya. 2015 blev en alldeles strålande årgång i Bordeaux.  Årgångens viner karaktäriseras av en fin frukt med välbalanserad syra och tanniner.

Vinet har fått fina betyg, bland annat av 93 poäng i Wine Enthusiast, 92 poäng av Decanter och Alf Tumble i Dagens Nyheter ger vinet betyg 4/5. ” Andravinet från klassisk Bordeauxegendom med drygt hälften cabernet sauvignon/merlot och en skvätt petit verdot. Midsommarmiddag 2030. Du kollar prislappen och grämer dig över att du inte köpte fler flaskor. Nu för tiden behöver man ju råna en bank för att ha råd med bra bordeaux! Vinet skiner ikapp med dina bordsvänner. 240 flaskor släpps 17 maj.”

Doft

Ung, ursprungstypisk doft med fatkaraktär och komplexa, kompakta toner av mörka bär, kaffe, blommor, choklad, mineral och tobak.

Smak

Ung, komplex smak med fin balans mellan frukt, syra och tanniner. Mycket lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2025-2035

Mat

Perfekt till rätter på mörk kött eller kraftigare fågelrätter.

 

Dela med dina vänner