Så här beställer du vin

2015 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (nr 79121) – Domaine André Brunel

339,00 kr

Stor komplex doft och smak med inslag av mogna röda bär, franska örter, lakrits, samt en diskret ekfatston. Ett koncentrerat och elegant vin med generös kropp och lång eftersmak med mineraltoner.

Munskänken: 17+ Ett högklassigt vin, vinet är mer än prisvärt.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Av ett gammalt dokument får man veta att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare, har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av Grenache, men här finns också Mourvèdre, Syrah och en mindre del Cinsault. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för distriktet.

Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär tretti procent av stjälkarna på grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få aningen luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenache lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvedre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

The Wine Adocat: 92 poäng “André Brunel’s Les Cailloux has been a staple over the years, so it was great to see the 2015 Chateauneuf du Pape shine in my big blind tasting. The blend of 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 10% Syrah and 5% Cinsault hasn’t changed much, nor has the élevage, almost entirely in cuves béton (concrete vats). This full-bodied wine displays scents of cracked pepper and clove, bright raspberry and cherry fruit, and firm, classically built tannins that turn silky on the long finish. It should drink well for up to 20 years.”

Dina Viner: 94 poäng och “Superfynd”! “Två viner från Rhône som imponerar är 2015 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux från Lucien et André Brunel respektive 2016 Hermitage Rouge från gudomliga E Guigal. Som ni vet så har jag länge tjatat om hur bra 2015 och 2016 är i stora delar av Europa och här har ni två läckra exempel på hur bra viner till en rimlig penning kan bli om de kommer från rätt år och rätt producent! Les Cailloux är ett djupt, rikt och fylligt vin med silkig, solmogen frukt, söta bär, bra balans, bra syra och inslag av vildhallon, björnbär, hallon, nypon, vit choklad, vitpeppar, blommor, mineraler och fat.”

Munskänken: 17+ “Ett högklassigt vin, vinet är mer än prisvärt.”

Doft

Stor komplex doft med toner av solmogna röda bär, plommon, franska örter, lakrits, och en diskret ekfatston.

Smak

2015 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape är mycket smakrikt med inslag av mogna röda bär, mogna färska örter och en hint av fat. Ett koncentrerat, komplext och elegant vin med en generös kropp och en lång eftersmak med mineraltoner.

Lagring

Bäst 2018-2038.

Mat

Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxfe, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 18 grader.

Dela med dina vänner