Så här beställer du vin

2015 Maranges 1er Cru Les Croix Moines (nr 79933) – Camille Giroud

299,00 kr

SLUTSÅLD

Maranges 1er Cru “Les Croix Moines” från Camille Giroud har en ljuvlig, nästan insmickrande smak med härlig Pinotkaraktär. Mycket välbalanserad och elegant.

Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande s k ”Turn Arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner, men fokuserad, ren och fruktig Pinot-karaktär som kan drickas unga eller lagras vilket passar dig bäst. David är idag en av de hetaste vinmakarna i Bourgogne och så länge han finns kvar kommer Camille Girouds viner att fortsatt vara superheta och svåra att få tag i. Tryffelsvinets Vinklubb var med tidigt på resan och har därmed säkrat allokeringar till flera av deras viner.

Årgång 2015 räknas som en toppårgång för röda Bourgogne-viner. Vädret var varmt, vilket gav mogna druvor. Varmt väder innebär även risk för att syran i vinet blir för låg, men Giroud lyckades mycket bra med att plocka drivorna så att de är i en utmärkt balans mellan frukt och syra. Druvorna i Maranges 1er Cru kommer från gamla vinrankor som är planterade i en jordmån bestående av kalksten, vilket bidrar till den fina syran i vinet.

Doft

Vinet har en elegant och samtidigt koncentrerad doft. Doften är ren och har inslag av mogna röda bär som vildhallon och körsbär, mineral och hint av fat.

Smak

Maranges har en insmickrande fruktighet som varar från början till slutet. Du känner toner av mogna röda bär precis som i doften, men även viol, mynta, kryddor, fat och en härlig mineralkaraktär. Det är ett fokuserat vin med en ypperlig balans mellan fruktsötma och fruktsyra, och med mogna tanniner. Eftersmaken är lång med fruktig och mineralrika inslag.

Lagring

Bäst 2018-2022.

Mat

Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även anka, samt till smörstekt eller grillad fisk.

Dela med dina vänner