Så här beställer du vin

2015 Nerobaronj (nr 76918) – Gulfi

Ekologiskt

269,00 kr

Ny årgång från Gulfi och deras uppskattade Nero d’Avola 2015 Nerobaronj!Ett äkta uttryck för druvan nero d’avola som har en härligt utvecklad stil.

Beställ här

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Gulfi räknas idag som en av de bästa producenterna på Sicilien och deras viner får ständigt nya utmärkelser och höga poäng av världens vinkritiker. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet.

2015 Nerobaronj är gjord av Siciliens mest tongivande druvsort; nero d’avola. Druvsorten kallas ibland calaurisi som är en språklig variant av ett dialektalt ord som direktöversätts till “druvan (cala) från Avola (aurisi)”. Staden Avola är ett samhälle i Syracusa och man tror att det är från detta område som nero d’avola-rankor spridits till andra områden, via Val di Noto, Ragusano och Calatino till resten av Sicilien. Nerobaronj är en så kallad DOC Sicilia Rosso, men druvorna kommer från vingården Vigna Baroni i byn Pachino, belägen just Val di Noto. Pachino är en klassisk cru (växtläge) för druvan nero d’avola. Området ligger 50 meter över havet och här råder varmt medelhavsklimat. Rankorna, som är 30 år gamla, producerar koncentrerade druvor i relativt låga volymer med stor lagringspotential. Druvorna skördas i mitten av september och vinifieras i ståltank där jäsningen initieras genom en lång skalmaceration. Efter den malolaktiska jäsningen, som också äger rum i ståltankar, spenderar vinet två år på 500- och 225-litersfat. Därefter buteljeras vinet och lagras ytterligare ett år på egendomen innan det släpps på marknaden.

Doft

Nyanserad, kryddig, lätt utvecklad doft med toner av söta kryddor samt inslag av plommon, choklad, nötter och örter.

Smak

Koncentrerad, smakrik och kryddig smak med samma toner som finns i doften och strama men mogna tanniner.

Lagring

Bäst 2020-2024

Mat

Smakrika rätter på lamm, nöt och vilt.

Tips

Servera vinet tempererat till 16-18 grader. Före avnjutning; häll vinet i stora kupor och beskåda den gnistrande färgen. Vinet öppnar upp sig efter ca 30 min.

Dela med dina vänner