Så här beställer du vin

2015 Nerojbleo (nr 92242) – Gulfi

Ekologiskt

169,00 kr

SLUTSÅLD
Nerojbleo är gjort på den klassiska sicilianskan druvan nero d'Avola och är ett djupt, rikt och fylligt vin med mörk frukt och ekfatskaraktär.

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet. För att bevara så mycket som möjligt av vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner.

Nerojbleo 2015 är gjort på den klassiska sicilianskan druvan nero d’Avola. I slutet av september skördade man druvorna från tre olika vingårdar i Monti Iblei (Ragusa), som ligger nästan 500 meter över havet och har en jordmån bestående av kalksten. Planteringstätheten är 8 000 vinstockar per hektar. Vinet lagrades i ett år på franska ekfat, så kallade barriquer och tonneaux, om 225 och 500 liter.

Doft

Fruktig och nyanserad doft med fatkaraktär och toner av mörka plommon, svarta vinbär, körsbär, mullbär, vanilj och kaffebönor. Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, ceder, örter, tobak, kaffe och lavendel.

Smak

Djupt, rikt och fylligt vin med mörk frukt, tydliga tanniner och en lång avslutning.

Lagring

Bäst 2019-2022

Mat

Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt.

Tips

Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Dela med dina vänner