Så här beställer du vin

2015 Pinò (nr 70943) – Gulfi

Ekologiskt

499,00 kr

2015 Pinò är ett av cantina Gulfis toppviner och någonting så unikt som en pinot nero från Etna. ett mycket finstämt och välbalanserat vin som imponerar stort.

Beställ här

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet. För att bevara så mycket som möjligt av vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner.

Cantina Gulfis 2015 Pinò Terre Siciliane IGT är ett av Cantina Gulfi allra nyaste och mest prestigefyllda viner. Gjord på 100% pinot nero (pinot noir) från en vingård belägen på Etna – en mycket ovanlig druva i området, som Gulfi var fört av alla att odla när Vito Catania och hans oenolog Salvo Foti under 2000-talet planterade de första rankorna. Vingården planterades med ett massurval av burgundiska pinot noir-kloner på en yta av enbart en halv hektar, 850 meter över havet i den vulkaniska sandjorden. Druvorna skördas för hand under första halvan av september och vinifieras med en kort maceration i låga temperaturer. Efter alkoholjäsningen fördes vinet över till 500-liters ekfat där det lagrades i ett år, med full malolaktisk jäsning. Slutligen spenderade vinet en tid på flaska innan det släpptes på marknaden. Första årgången av detta vin var 2011 och gjordes i enbart 800 buteljer. Pinò är också det enda av Gulfis viner som buteljeras utan den sedvanliga karaktäristiska etiketten för att verkligen särskilja dess unika särställning. En mycket häftig och finstämd upplevelse!

Doft

Doften är inbjudande rödfruktig doft med friska toner av röda vinbär, körsbär, örter och rosor med en lätt kryddig touch.

Smak

Smaken är frisk och elegant med mjukt polerade tanniner, en silkeslen struktur och en stor koncentration och balans som mynnar ut i ett piggt, örtigt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt.

Tips

Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Dela med dina vänner