Så här beställer du vin

2015 Pinot Noir Tradition (74134) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

177,00 kr

SLUTSÅLD!

Vinet har en tilltalande ton av mogna bär, mineral och fat. Det har en fräsch syra som balanserar utmärkt med de mogna bärtonerna, och de mogna tanninerna gör det mycket passande till många olik maträtter.

Redan 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman med samma namn som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som familjen började fokusera på hög kvalitet. Produktionen består till hälften av vita viner, och hälften röda viner. Röda viner gör han bland annat av druvorna pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, saint laurent, frühburgunder och blaufränkisch.

Druvan pinot noir heter Spätburgunder på tyska. På etiketten på flaskan du köper, står det däremot Pinot Noir Tradition, men det är alltså samma innehåll i flaskorna.

Druvorna som ingår i Pinot Noir Tradition kommer från olika vingårdslägen i Pfalz: Laumersheimer och Grosskarlbacher. Jordmånen, som är typisk för båda lägen, består av lerjord med fin kalksten i matjorden och kalksten i alven. Alla druvorna skördas för hand. Efter pressning sedimenteras musten naturlig före jäsningen, och jäsningen pågår mellan två och tre veckor. Vinet lagras sedan i begagnade barrique i ungefär 16 månader.

 

Doft

Vinet har en stor och varm doft med mogna smultron, plommon, röda vinbär, fat, vanilj och mineral.

Smak

Även i smaken känner du toner av smultron, körsbär och röda vinbär. Från mitten kommer mer toner från faten, som vanilj och mörk choklad. Årgång 2015 var ett varmt år, och vinet har fått toner av mogna bär, och lägre syra samt mognare tanniner jämfört med årgång 2014. Vinet är medelfylligt till fylligt, det har en bra struktur och tanniner som ger en behaglig textur. Sammantaget gör detta att vinet är ett ypperligt matvin. Pinot Noir Tradition har en underbar lång och fruktig eftersmak, och är ett mycket prisvärt och välgjort vin gjord på pinot noir-druvan.

 

Lagring

Bäst 2018-2023.

Mat

Pinot Noir Tradition 2015 är ett mycket bra matvin, och passar till många typer av maträtter. Vinet har en bra syra, mogna tanniner och en fin fruktig karaktär, så vi vill rekommendera smakrika rätter som helstekt majskyckling med ugnsbakade grönsaker, spagetti bolognese, ankbröst med apelsinsås och klyftpotatis eller rödbetsbiffar med en god sallad till.

Dela med dina vänner