2015 Rainbow’s End Shiraz (nr 76762)
172,00 kr
SLUTSÅLD!
Rainbow's End Shiraz är ett välbalanserat och fylligt vin med fin kryddighet. Här finns lagerblad, vitpeppar, söt tobak och eleganta fattoner som ramar in.
Rainbow’s End är namnet på Jacques Malans vingård i närheten av Stellenbosch. Det är ett namn som väcker många associationer, bland annat att ”efter regn kommer solsken” eller ”en kruka guld vid regnbågens slut”. I Rainbow’s Ends fall ligger löftet i platsens bördighet och klimat och det engagemang de lägger ner här. Vingårdarna, som sträcker sig över 22 Ha, är belägna på höga sluttningar på upp till 540 m ö h vid Jonkershoek-berget. Målet de alltid har strävat efter på Rainbow’s End är att hitta sin egen stil och karaktär på vinerna, det som är det unika med deras egendom. De druvsorter som odlas är Shiraz, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot och Malbec. Jacques och hans båda söner, Anton, som är källarmästare, och Francois, vinodlare och vinmakare, arbetar med en blandning av traditionella vinmakningstekniker och sådana från Nya Världen. Allt är mycket hantverksmässigt gjort med handplockade druvor, noggrann sortering, försiktig pressning och jäsning i öppna jäskar. Vinerna lagras i små franska ekfat.
Det blev direkt succé för det allra första vinet som släpptes från vingården, det var nämligen Rainbow’s End Shiraz. Årgången var 2002, och druvorna till vinet kom från stockar som var endast 18 månader gamla. Vinet fick en silvermedalj på South African Young Wine show och 2004:an vann senare guld. 2015 är en av de bästa årgångarna någonsin och här märker man tydligt den franska influensen med elegans, koncentrerad frukt och kryddigheten. Med vinerna från Rainbow’s End har vi på Tryffelsvinet definitivt hittat en kruka med guld vid slutet av regnbågen.
Doft
Ren, snygg doft med massor av mörk frukt. Här finns en fin kryddighet med lagerblad, vitpeppar, och söt tobak. Eleganta fattoner som ramar in.
Smak
Fylligt och samtidigt läskande vin med ren frukt och härlig kryddighet. Strukturen är på plats med mogna, fina tanniner och vinet har en lång, angenäm avslutning. Gott!
Lagring
Bäst 2017-2023
Mat
Smakrikt kött, grillat eller stekt, gärna med örter. Fungerar också bra till en smakrik gryta eller milda till mellanlagrade ostar.
Tips
Dekantera gärna vinet då fällning kan förekomma. Vinet filtreras inte for att behålla så mycket karaktär som möjligt.