Så här beställer du vin

2015 Reseca (nr 70641) – Gulfi

Ekologiskt

299,00 kr

Ekologiska Reseca är gjort på den sicilianskan druvan nerello mascalese och har en inbjudande fruktighet med inslag av solmogna bär. De mjuka tanninerna är i bra balans med frukten, och gör att vinet gärna kan njutas både med och utan mat.

Beställ här

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierade. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet. För att bevara vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner.

Reseca är namnet på vingården där druvorna till detta vin kommer från. Vingården är belägen nära havet med vulkanen Etna som fond i bakgrunden. Dess jordmån är rik på organisk materia utblandad med vulkanaska och är beväxt med hundraåriga nerello mascalese-rankor som bundits upp på kastanjepålar. Runt vingården växer en skog som tillsammans med jordmånen skapar dess unika mikroklimat. Druvorna till vinet skördas under andra halvan av oktober och vinifieras med lång skalmaceration under strikt temperaturkontroll. Efter den malolaktiska jäsningen får vinet vila i 24 månader på 225-liters ekfat. Efter buteljering spenderar vinet ytterligare 2-3 år i gårdens källare innan det släpps på marknaden.

Doft

Stor och elegant doft med toner av solmogna röda bär, färska örter, sultanarussin, välintegrerade ekfat och en avslutande blommig ton.

Smak

Smaken har en tilltalande stiltypisk fruktighet med inslag av vildhallon, smultron, körsbär och en stenig mineralitet. Vinet har en medelfyllig kropp med tydliga men eleganta tanniner och en fruktdriven eftersmak med tydlig fräschör.

Lagring

Vinet är redo att drickas nu, men kan gärna lagras i ytterligare fem år.

Mat

Passar till charktallriken, de vilda fåglarna och pasta med tryffel eller hemgjord tomatsås.

Tips

Servera vinet mellan 16-17 grader.

Dela med dina vänner