Så här beställer du vin

2015 Tiara (nr 79949) – Simonsig

195,00 kr

Tiara gjordes för att vara kronan på verket av alla Simonsigs röda viner och är en smakrik bordeauxblend.

Beställ här

Tiara är en smakrik Bordeaux-blend från Simonsig. Vinet gjordes för att vara kronan på verket av alla Simonsigs röda viner och blev den en omedelbar succé när den släpptes första gången år 1992 (årgång 1990). Det är oftast en fyrdruvs-blandning som varje årgång har något olika proportioner mellan druvorna. Vinet lagras på  franska fat, varav 51 procent nya, i 17 månader.

Tiaras druvblandning årgång 2015 är 68 % cabernet sauvignon, 24 % merlot, 4 % petit verdot och 4 % cabernet franc. Årgång 2015 var ett bra år för druvorna som ingår i vinet. Varmt väder i början av växtsäsongen bidrog till tidig blomning, och en lång växtsäsong som är bra för druvan utveckling av aromer. Det var torrt och varmt även när druvorna skördades, så druvorna var friska och goda. År 2015 är med andra ord ett riktigt bra år för Tiara.

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt.

Doft

Vinet har en stor doft med toner av körsbär, plommon, mogna björnbär, svarta vinbär, ceder, lakrits och rökiga inslag. Vinet har även tydliga toner av rostade fat.

Smak

Tiara är ett vin med tydlig mörkfruktig smak; mogna plommon och björnbär, enbär och örter. Dessutom en nyans av viol och söt lakrits samt härliga begynnande utvecklingstoner i form av multna löv. Tanninerna är tydliga men mjuka och i den långa eftersmaken samsas blåbär, ceder, kanel och vanilj, och en lätt rökighet.

Lagring

Det går utmärkt att njuta av vinet redan i dag, men vi kan också rekommendera att lagra i fyra till fem år för att få uppleva  hur vinet utvecklas och blir mer komplext. Vill du lagra ännu längre för än mer mognadskaraktär i vinet går även det bra. Simonsig tycker själva att vinet blir som bäst åtta till tio år efter skörd.

Mat

Vinet är mycket smakrikt, så välj gärna smakrika rätter som bräserad oxkind, ravioli med svamp, eller en god gryta med kalvkött.

 

Dela med dina vänner