2015 Vosne-Romanée (nr 74241) – Camille Giroud
695,00 kr
SLUTSÅLD
Vosne-Romanée från Camille Giroud är ett förföriskt vin med elegant bärig frukt inlindad i mjuka men distinkta tanniner i total balans och harmoni.
Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra super-traditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande s k ”Turn Arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix, vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna ska visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner, men fokuserad, ren och fruktig Pinot-karaktär som kan drickas unga eller lagras vilket passar dig bäst. Camille Girouds viner är superheta och svåra att få tag i. Tryffelsvinets Vinklubb var med tidigt på resan och har därmed säkrat allokeringar till flera av deras viner.
Camilles Vosne-Romanée är alltid ett av deras mest eftertraktade viner. Ett förföriskt vin med elegant bärig frukt inlindad i mjuka men distinkta tanniner i total balans och harmoni. Jäst i öppna fat och sedan lagrat 18 månader i franska ekfat varav 35% nya. Vinet är inte filtrerat, vilket innebär extra koncentration och ett vin med ljuvligt eleganta Pinot Noir-aromer. Dessutom i en av de bästa årgångarna på 2000-talet!
Doft
Elegant, ren och koncentrerad doft med inslag av mörka bär samt en lätt kryddig ton från de milt rostade faten.
Smak
Elegant men med bra koncentration och struktur. Härlig, bärig Pinot-karaktär med inslag av körsbär och lite kryddiga toner. Fin koncentration, mycket välbalanserad och elegant med mogen bärig frukt, en härlig energi och lång fin silkig avslutning. Ungt men mycket lovande för den som orkar vänta några år!
Lagring
Bäst 2020-2027
Mat
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.
Tips
Lufta gärna en timme i karaff före avnjutning om vinet dricks ungt. Servera vid 17-18 grader.