Så här beställer du vin

2016 Barbaresco Albesani (nr 75902) – Piero Busso

Ekologiskt

479,00 kr

Nya årgång av 2016 Barbaresco Albesani! Ett elegant och komplext vin i förtjusande klassisk Piemontestil med en uttrycksfull och komplex doft- och smakprofil.

Beställ här

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

2016 räknas som en fin årgång i Piemonte. Årgången var varm och levererade druvor i full mognad med potential för att göra enastående viner. Vingården Albesani ligger strax norr om Neive och omfattar totalt 72 hektar, av vilka Piero Busso äger 1,3 hektar. Druvorna i det här vinet kommer från den delen av vingården som heter Borgese och ligger ungefär 320 meter över havet. Det ligger i syd-västlig riktning, och jordmånen består av kalkrik lera. Vinrankorna är mellan 25 och 50 år gamla. Skördeuttaget är 35 hektoliter per hektar. Jäsning och macerering sker i ståltankar och pågår i ungefär 10-15 dagar. Piero Busso använder endast naturlig jäst. Efter jäsning lagras vinet i botti (2000 – 2500 liter) i 24 månader, sedan 6 månader i flaska. Vinet har varken klarats eller filtrerats.

Doft

2016 Barbaresco Albesani har en mycket ung, men redan uttrycksfull och komplex doft av mogna röda bär, nypon, rosor, viol, tjära, läder, samt torkade kryddor. En klassisk doft av ett bra Barbaresco-vin från en solig vingård.

Smak

Vinet har ett torr och stram karaktär men utmärks framför allt av balans och harmoni mellan frukt, syra och tanniner. Smaken har toner av mogna röda bär som körsbär, hallon och vildhallon, plommon, charkuterier och ceder. Underbar eftersmak med finkorninga tanniner och en enastående längd med nötliknande toner.

Lagring

Drick 2020-2030. Vinner på lagring.

Mat

Brasato al Barbaresco är det perfekta giftermålet till Barbaresco Albesani (använd ett lätt vin av nebbiolodruvan i maten). Boeuf bourguignon blir också en mycket bra kombination när du serverar en god, krämig potatismos till med både grädde och smör. En krämig svamprisotto är också en favorit.

Tips

Lufta gärna två timmar innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.

Dela med dina vänner