Så här beställer du vin

2016 Barbaresco Mondino (nr 92433) – Piero Busso

Ekologiskt

339,00 kr

SLUTSÅLD

Vinet är mycket elegant och komplext med ursprungstypiska toner av röda bär och blommor. Tanninerna har redan börjat utvecklas och den goda smaken sitter kvar länge i munnen.

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Druvorna till detta vin kommer från vingården Albesani som ligger strax norr om Neive och omfattar totalt 72 hektar, av vilka Piero Busso äger 1,3 hektar. Gården ligger i syd-västlig riktning, och jordmånen består av kalkrik lera. Planteringstätheten i vingården är 6 000 vinstockar per hektar. Vinstockarnas ålder är mellan 30-55 år och skördeuttaget är 35 hektoliter per hektar.

Jäsning och macerering sker i ståltankar och pågår i 10-15 dagar. Piero Busso använder endast naturlig jäst. Efter jäsning lagras vinet i botti (2000 – 2500 liters stora slovenska ekfat) i 24 månader, sedan 6 månader i flaska. Vinet har varken klarats eller filtrerats. Den årliga produktionen ligger i snitt på 4 000 styck 75 cl flaskor och 320 styck magnumflaskor.

 

Doft

Inbjudande dofter av röda bär, torkade örter, kryddor och parfymerade toner i form av rosor och viol. Den aromatiska doften är komplex med både primäraromer och lätt utvecklade toner.

Smak

Vinet har inslag av röda körsbär, hallon, plommon, torkade örter, kryddor och lakrits. De mycket tydliga tanninerna är torra och finkorniga och i bra balans med frukten, och ger vinet en härlig struktur. Eftersmaken är lång och nyanserad. Barbaresco Mondino är ett ursprungstypiskt barbarescovin med dess elegans, lätthet och nyanserade toner, och det fina är att du inte behöver vänta många år innan vinet är redo att drickas.

 

Lagring

Drick 2020-2035. Vinner på lagring.

Mat

Boeuf bourguignon eller en örtinbakad lammstek blir mycket bra kombinationer när du serverar en god, krämig potatismos till som innehåller både grädde och smör. En krämig svamprisotto är också en favorit, eller en risotto med hyvlad vit tryffel på toppen.

Tips

Lufta gärna några timmar innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.

Dela med dina vänner