Så här beställer du vin

2016 Barbaresco San Stunet (nr 73292) – Piero Busso

Ekologiskt

479,00 kr

Favoriten Barbaresco San Stunet är tillbaka med nya årgången 2016! Upptäck ett ungt och komplext vin med möjlighet för lagring i stiltypisk barbarescokaraktär. Låt gärna vinet vila länge i glaset så kommer du att upptäcka nya aromer.

Beställ här

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

2016 räknas som en fin årgång i Piemonte. Årgången var varm och levererade druvor i full mognad med potential för att göra enastående viner. Druvorna i Piero Busso Barbaresco San Stunet kommer från den delen av vingården som heter San Stefanetto och ligger i Treiso. Busso köpte 1,2 hektar av vingården år 1994. Vingården är brant, den ligger på ungefär 400 meters höjd och vetter mot sydost. En del av vinstockarna planterades för tretton år sedan, den andra delen för 50 år sedan. Jordmånen består av ljus, kalkrik sandblandad lera. Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Jäsning och macerering sker i temperaturkontrollerade ståltankar. De använder endast naturlig jäst. Vinet lagras i stora ekfat, så kallade botti, i 18 månader, sedan i flaska i sex månader. Vinet har inte klarats eller filtrerats.

Wine Advocat, 94 poäng: “With fruit from the comune di Treiso, the Piero Busso 2016 Barbaresco San Stunet puts on a beautiful performance. Like most of the samples in this report, I tasted this wine from my cellar at 55 degrees Fahrenheit and after a double decanting. The bouquet opens quickly with more black fruit, licorice and balsam herb compared to Busso’s Barbaresco Mondino. The power threshold is also bigger in this wine, and so is the tannic impact. The wine’s fiber is tight and fine.”

Doft

En mycket elegant och klassisk doft av druvan nebbiolo, med inslag av mineral, tjära, läder, rosor, viol, örter och svartpeppar. Du hittar även utvecklade toner, charkuterier och mineral i denna mycket inbjudande och komplexa doft.

Smak

Vinet har ett torrt anslag med toner av mineral (jord och sten), torkad röd frukt, tobak och viol. Tanninerna är tydliga från mitten, men de är mogna och finkorniga och smälter bra med frukten i vinet och ger därför en mycket skön balans i munnen. Men ska man dricka vinet ungt får man vara förberedd på ett tanninrikt vin. Smaken har toner av mogna röda körsbär och röda plommon, vildhallon, tobak, kryddor, chark och ceder. San Stunet har en tilltalande eftersmak som sitter kvar länge med inslag av mogna bär, kryddor, ceder, anis och söt tobak. Torrt avslut.

Lagring

Drick 2020-2040. Vinet vinner på lagring.

Mat

Brasato al Barbaresco är mycket gott till vinet (använd ett lätt vin av nebbiolo). Boeuf bourguignon blir också också mycket gott till när du serverar en god, krämig potatismos till mycket grädde och smör. En god svamprisotto är också en favorit.

Tips

Lufta gärna en timme i glaset innan avnjutning. Serveras vid 16-18grader.

Dela med dina vänner