Så här beställer du vin

2016 Barbera d’Alba Superiore Magnum (nr 75566) – Josetta Saffirio

389,00 kr

Barbera d'Alba Superiore Magnum är ett smakrikt, fräscht och bärigt barberavin, med inslag av både röda och mörka bör, viol och vanilj. Elegant eftersmak. Redo att njutas idag.

Beställ här

Josetta Saffirio arbetade först som lärare i oenologi (vinkunskap), men blev i slutet av 70-talet övertalad av sin pappa att ta över familjens fem hektar stora vingård i Monforte i Piemonte. År 1985 gjorde hon, tillsammans med sin make Roberto, sin första egna barolo. Produktionen var minimal, men vinerna lyckades ändå få många hängivna beundrare. Produktionen fortsatte fram till år 1992, men efter det gjorde familjen ett uppehåll fram till millennieskiftet. Lyckligtvis valde dock Josettas dotter Sara att gå in i verksamheten vid den här tiden, och gjorde stora renoveringar och investeringar i vineriet. Sedan Sara tog över produktionen har vinfikationen gått åt det mer moderna hållet, vilket innebär att vinerna får en oemotståndlig frukt och struktur som är tillgänglig redan vid ung ålder.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för Elveziano. Den består av gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är rik på kalk. Sedan årgång 2015 är klassifikationen uppdaterad till Superiore. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat av slavonsk ek där vinet lagras i 12 månader. Årgång 2016 var ett bra år i Piemonte, där druvorna hann mogna i tid samtidigt som den fina syran i barberadruvan är kvar.

Doft

Ren och stor bärig doft, med toner av båda röda och mörka bär som vildhallon, körsbär, jordgubbar och plommon, samt viol och en hint av choklad.

Smak

Vinet har en fräsch och fruktig smak, med silkiga tanniner och en bra struktur. Smaken har en bra balans mellan frukt och syra, och de härligt fruktiga tonerna är framträdande från början till det långa avslutet.

Lagring

Bäst 2019-2022.

Mat

Vinet är smakrikt, har mjuka tanniner och en hög syra, vilket gör det mycket matvänligt. Det passar bra till grillmat, bufféer, hamburgare med nötkött eller halloumi, många pastarätter med kyckling eller en vällagad pizza.

Dela med dina vänner