Så här beställer du vin

2016 Barolo (nr 92389) – Josetta Saffirio

325,00 kr

Ny årgång från en av vinklubbens mest älskade producenter – Josetta Saffirio och hennes 2016 Barolo. Detta är ett vin att lagra i minst ett decennium.

Dina Viner: 93 poäng (++!)

Beställ här

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri.
År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakerskan. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen från 1 000 flaskor till dryga 10 000 flaskor om året. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska (certifieringen blev helt klar 2015) och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Saffirio producerar modern Barolo. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader. Skalmaceration sker under ca 7-10 dagar och efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i fransk barrique (delvis nya fat) där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Saffirio håller ett lågt skördeuttag, 30-45 hl/ha för Barolo och ca 50-60 hl/ha för de övriga vinerna. Saffirios Barolo är tillgänglig att dricka redan som unga, vilket gör dem lämpliga att servera på restaurang. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.

Dina Viner (DVPE 2020-31 Issue 372): 93 poäng (++!)
“Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, earl grey, violer, blommor, mineraler och fat.!

Doft

2016 Barolo har en kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder.

Smak

Fruktig och elegant smak med toner av både färsk och torkad frukt såsom hallon, körsbär och lingon. Dessutom ört, choklad, ceder och vanilj, Fin struktur och balans  mellan de tydliga tanninerna och den friska syran ger vinet en härlig textur. Vinet har en frisk energi  och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Tips

Avnjuts gärna vid 18 grader och blir bara bättre om den luftas i karaff 3 timmar i förväg.

Dela med dina vänner