Så här beställer du vin

2016 Barolo Seralunga d’Alba (nr 78274) – Rivetto Dal 1902

469,00 kr

Slutsåld 2016 Barolo Seralunga d’Alba från biodynamiske Enrico Rivetto är en ny bekantskap i klubben som vi längtat efter! Briccolina är hans enastående kommun-Barolo.

The Wine Advocate: 93+ poäng

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin.  År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

Enricos hem – Tenuta Lirano – och dess vingårdar ligger högst upp på toppen av en kulle med enastående utsikt över området, 400 meter över havsnivå. Lirano ligger exakt på gränsen där Barolo och Alba möts och här är jordmånen typisk för Serralunga d’Alba med sina kalkrika lerjordar med spår av märgel. Enrico sköter idag om 15 hektar vingårdar, 6 hektar nötträd och en hektar som vigts åt andra grödor. Samtliga vingårdar är samlade kring familjegården vilket möjliggör en snabb chans att reagera effektivt mot problem som kan tänkas uppstå. Förutom nebbiolo och barbera ser Enrico det som sin uppgift att hålla liv i lokala druvsorter som den gröna druvan nascetta. Dessutom experimenterar han med den uråldriga tekniken att lagra vin i terracotta-amforor och skapar ett fenomenalt mousserande vin som görs på enbart toppen av nebbioloklasarna och som får ligga 60 månader på sin jästfälllning. Enricos viner lagras länge på gamla ekfat samt på flaska innan det släpps på marknaden – detta möjliggörs av att han med hjälp av nät silar bort kärnorna i vinerna för att undvika bitterhet. Ett hantverk i ordets rätta bemärkelse!

Enrico Rivettos strålande kommun-Barolo 2016 Barolo Seralunga d’Alba kommer, sm namnet antyder, från egna regionen Serralunga d’Alba (Serra, Manocino och San Bernardo) och består av 100% nebbiolodruvor som vuxit på kullar med östlig, sydöstlig och nordöstlig exponering, 340-420 meter över havsnivå. Jordmånen består hår av kalkrika lerjodar med spår av kalcium, magnesium och järn. Druvor selekteras bort i tre omgångar över 45 dagar innan skörden för att möjliggöra skörd av enbart optimalt mogna druvor. Alla druvor skördas för hand, så sent på säsongen som möjligt. I vineriet avlägsnas stjälkar och kärnor. Pressning och maceration sker i rumstemperatur under två dagar för att därefter öka till 28-30° med full malolaktisk jäsning under resterande  20-25 dagar. Vinet lagras i stora slovonska ekfat (30 hl) i 30 månader och därefter i ytterligare 10 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Enbart naturligt förekommande jäststammar används för att initiera jäsningen. Vinet klarifieras med hjälp av bentoitlera och är därmed godkänt för dig som är vegan.

The Wine Advocate: 93+ poäng The Rivetto dal 1902 2016 Barolo del Comune di Serralunga d’Alba is a textbook expression of Nebbiolo from this comune, or village. The wine shows structure and power, with aromas that recall dried cherry, candied orange peel, rusty nail and spent embers. Thanks to 30 months of oak aging, the tannins are well integrated, albeit youthful. The fruit used here is a blend from the Serra, Manocino and San Bernardo vineyards of Serralunga d’Alba that are characterized by calcareous marl soils and are all relatively high, at 340 to 420 meters above sea level, where they benefit from soft breezes that keep the vines healthy. Production counts 15,000 bottles in this vintage. Enrico Rivetto is one of the friendliest and most gregarious winemakers in Langa. His estate enjoys commanding views over the Serralunga d’Alba castle. His estate is certified biodynamic (with Demeter) since 2019 and organic since 2017.”

Doft

2016 Barolo Seralunga d’Alba är ännu mycket ung, men tydligt rödfruktig och intensivt kryddig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon, lakrits och viol.

Smak

I smaken har vinet en komplex och intensiv arombild med den rödkryddia tonen som genomgående nerv. Tanninerna är finstämda och greppiga, syran frisk och balansen är i topp. En mycket lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2035

Mat

Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Tips

Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna 2-3 timmar i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner