Så här beställer du vin

2016 Bonnes-Mares Grand Cru (nr 90034) – Robert Groffier

2.675,00 kr

SLUTSÅLD!

Groffiers Bonnes-Mares Grand cru har massor av mörk frukt i form av körsbär och plommon, en underbar mineralitet, liten blommighet samt en lätt ekfatston.

Domaine Robert Groffier sålde tidigare sina viner till olika negocianter men 1972 så bestämde de sig för att börja sälja sina viner under eget namn. Nu, 40 år senare, kan vi konstatera att detta var helt rätt tänkt då de idag är ansedd som en av de bästa producenterna i Cote d’Or.

Domänen består av 7 hektar vingårdar, alla med yppersta läge och kvalitet, bland annat Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze. Groffiers viner karaktäriseras av den otroligt rena druvkaraktären med en nästan parfymerad doft. Man därför avnjuta dem relativt unga, även om de naturligtvis åldras otroligt bra.

2016 blev lite svalare än 2015 och gav druvor i liten mängd, men av mycket fin kvalitet. “A seriously delicious vintage.” säger vinkritikern Jancis Robinson.

Doft

Ung, komplex, blommig och mörkfruktig doft med en underbar mineralitet samt en lätt ekfatston. Elegant men med lite mer muskler än domänens övriga viner.

Smak

Smaken är ung, nyanserad och frisk med inslag av mörka solmogna bär, mineral, fat, kryddor, och blommiga toner. Relativt tillgänglig, trots sin fina lagringspotential.

Lagring

Drick 2019-2038.

Mat

Perfekt till ljust kött, såsom kalv och fläsk men även lite fetare fisk.

Tips

Kan drickas redan nu med 2-3 timmars luftning i karaff. Vi rekommenderar att vinet serveras vid runt 17-18℃.

Dela med dina vänner