Så här beställer du vin

2016 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dame Huguettes (nr 76254) – Jean-Claude Boisset

219,00 kr

2016 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dame Huguettes är ett charmigt och elegant kommunvin med fin frukt och goda egenskaper för att matchas med mat.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2016 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dame Huguettes görs årligen i 10,780 flaskor. Les Dames Huguettes är en högt ansedd vingård i den regionala appellationen Haut-Côte de Nuits, och ligger några hundra meter från Nuits-St-Georges. De 50-åriga stockarna ger små men oerhört koncentrerade pinot-druvor med tjocka druvskal. Vingården är omgärdad av en mur och man strävar efter att aldrig använda några gödnings- eller insektsmedel. De handskördade druvorna som anländer till vineriet avstjälkas och förs (utan att krossas) över till jästankar med hjälp av gravitationen. Macerationen pågår i 21 dagar (varav 6 dagar kallmaceration). Man använder egna jäststammar. Vinet får ligga i fatkällaren i 16 månader på 35% ny, lättrostad ek.

Doft

Inbjudande och rödfruktig doft med inslag av körsbär, lingon, örter och kryddor.

Smak

Fruktig smak med inslag av fat och fatkryddor, hallon, mogna jordgubbar och örter. Välbalanserad och smakrik med en fin silkig avslutning.

Lagring

Bäst 2020-2024

Mat

Vildfågel eller annan fet fågel. Passar också till inte alltför smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Dela med dina vänner