Så här beställer du vin

2016 Brecciaro Ciliegiolo di Narni (72580) – Leonardo Bussoletti

Ekologiskt

199,00 kr

Minsta beställning 3 flaskor.

Ett fruktigt och bärigt vin med inslag av körsbär, mogna jordgubbar, blommor och mineral. Brecciaro är ett fräscht och mjukt rödvin med ett fint djup och struktur. Eftersmaken är frisk och bärig med mycket mineralinslag i det fräscha avslutet. Ett vin att njuta av idag både med och utan mat.

Beställ här

Leonardo Bussoletti ärvde en vingård år 2009. Han beslutade att sadla om från säljare till vinbonde, och en av hans drivkrafter var att visa för omvärlden att man kan göra utmärka viner från de inhemska druvorna som odlas i hans närområde.

Han började snabbt ett mödosamt arbete tillsammans med agronomen Federico Curtaz med att kartlägga vilka kloner som var bäst, och vilka växtplatser som var bäst för dessa druvor. De identifierade tretti olika kloner av druvan ciliegiolo, och många av klonerna fanns just i de lotterna Leonardo hade ärvt. Det var en bra start.

Leonardo äger idag tre vingårdar på totalt nio hektar. Ciliegiolo är det mest odlade druvan hos honom. Det som är utmaningen med druvan är att den inte tål för mycket värme – då tappar den fräschör. Det innebär att Leonardo plockar druvorna tidigt för att behålla fräschören i vinet och hålla alkoholhalten nere så lågt det går. Samtidigt måste han säkerställa att druvorna är fenoliskt mogna och inte får oönskade gröna toner i vinet. I flera generationer användes ciliegiolo som blanddruva i chiantiviner i syfte att mjuka upp vinet, eftersom det innehöll mycket sangiovese som kan ge mycket sträva viner. Många odlare upplevde dock att ciliegiolo inte klarade av värmen så bra, därför omplanterade de vingårdar med bland annat merlot som också mjukar upp sangiovese. Konsekvensen blev att ciliogiolo efter några år blev en mer sällsynt druva att hitta i vingårdarna.

Leonardo arbetar enligt ekologiska principer och är certifierade enligt Suolo e Salute http://www.suoloesalute.it/. Han låter vinerna spontanjäsa, och använder endast naturlig jäst. Druvorna plockas för hand. Druvorna har växt på en vingård som ligger 290 meter över havet med en jordmån bestående av lera och kalksten. Vinrankorna är 5-15 år gamla. Druvorna avstjälkas före jäsning och han använder endast naturlig jäst.

70 % av Brecciaro Ciliegiolo di Narni har lagrats i temperaturreglerande ståltankar på jästfällningen i tolv månader, medan 30 % har lagrats i ekfat (tonneau och barrique). Vinet dras om från tonneau och barrique flera gångar för att ge bättre struktur till vinet. Årlig produktion är mellan 12.000 och 15.000 flaskor.

Doft

Mycket elegant doft med inslag av friska, solmogna röda bär som körsbär, jordgubbar och vildhallon, viol och inslag av animaliska toner.

Smak

Smaken är också fruktig och bärig med inslag av körsbär, mogna jordgubbar, blommor och mineral. Brecciaro är ett fräscht rödvin, och det har en mycket bra balans mellan frukt, tanniner och syra. Vinet är smakrikt och relativt fylligt, det har ett fint djup och struktur, och tanninerna är mjuka och behagliga i munnen. Eftersmaken är underbar med mycket mineralinslag i det fräscha avslutet. Ett vin att njuta av både med och utan mat.

Lagring

Bäst 2019-2025.

Mat

Vinet passar till medelfylliga rätter, som till exempel svampsoppa, pasta med pesto och grönsaker, risotto, ugnsstekt majskyckling, anka, milda hårdostar och smakrika fiskar som havskatt eller marulk.

Tips

Serveras vid 18-20 grader. Lufta gärna innan du serverar.

 

Dela med dina vänner