Så här beställer du vin

2016 Château Bibian Rouge (nr 95990) – Château Bibian

175,00 kr

Tillfälligt slut

2016 Château Bibian Rouge bevisar att västra stranden i Bordeaux kan ge mycket för pengarna. Vinet visar upp klassisk bordeaux-stil med generösa toner av mörka plommon, björnbär, enbär, ceder och blyerts. Ett utmärkt matvin som du med fördel kan dricka redan idag till lamm, nöt och anka. Gärna till grillat med klassiska, örtiga smaker.  Vinet kommer också att utvecklas mycket fint under de närmaste två till fem åren.

Kommunen Listrac i appellationen Médoc är nog den minst kända kommunen på Médochalvön – men det beror snarast på att kommunen är så liten. Det här är goda nyheter för vinälskare som – liksom vi – gillar Bordeaux eftersom priserna är bland de mest humana i Bordeaux. Château Bibian är en av de äldsta och mest anrika egendomarna i Listrac. Slottet grundades redan 1857 av Pierre Bibian när han slog samman alla de vingårdslotter han ärvt av sin far. 1932 klassades slottet som Cru Bourgeois och 1999 togs det över av Alain Meyre.  Främst tack vare Alains två barn har familjen har de blåst nytt liv i detta tidigare slumrande slott som idag producerar mycket Bordeaux för pengarna.  Ledmotivet är koncentration, elegans, harmoni och en gnutta ny teknik. Domänen sträcker sig över 20 hektar i Listrac och är planterad med 60% merlot, 25% cabernet sauvignon, 10% petit verdot och 5% cabernet franc med en snittålder på 40 år. Jordmånen består av grus och kalkhaltig lera. Druvorna till vinet har skördats både manuellt och maskinellt, med manuell sortering av druvorna och fullständig avstjälkning. Vinet jäses i ståltank och lagras därefter i ekfat där 40 % utgör ny ek i 12 månader

2016 Château Bibian Rouge belönades med guldmedalj vid Concours de Bordeaux des vins d’Aquitaine 2018.

Doft

Doften signalerar klassisk, härlig bordeaux från vänstra stranden; svarta vinbär, blåbär, enbär, ört och ceder.

Smak

Fyllig och balanserad smak av svarta vinbär, björnbör, enbär, tobak och vanilj. Strama men integrerade tanniner, fin matvänlig syra, lång eftersmak av enbär, ört och mineral.

Lagring

Bäst 2020-2025

Mat

Ett härligt matvin som gärna kan drickas till nöt, lamm och anka. Gärna till grillat med klassiska, örtiga smaker. Passar även till olika former av paté eller en hårdost.

Dela med dina vänner