Så här beställer du vin

2016 Château Tour Sieujean (nr 5697) – Château Tour Sieujean

298,00 kr

2016 Château Tour Sieujean är ett elegant, koncentrerat klassiskt vin från Pauillac med fruktiga toner av plommon, enbär och rostat kaffe. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en härlig fyllighet.

James Suckling: 91 poäng

Vinet finns i ett flertal Systembutiker, klicka här!

Beställ här

Château Tour Sieujean ligger på på Médoc-halvön i staden Saint Laurent-Médoc 30 minuter norr om Bordeaux på vägen till Pauillac. Med en total yta på 8 hektar har slottet odlingar både i Pauillac och Haut Médoc. Château Tour Sieujean är ett av de sista återstående familjeägda slotten i en tid då merparten av vinproducenter ägs av kapitalstarka investmentbolag.

Inom de fem hektar som Château Tour Sieujean äger i Pauillac  är snittålder på rankorna 25 år. Jorden består av grus och kalkjordar där cabernet sauvignon trivs ypperligt. 85% av odlingarna upptas av cabernet sauvignon men man odlar även 15% merlot. Planteringstätheten är 8000 vinstockar/hektar.

Jens Frithiofsson om Château Tour Sieujean: “Pauillac har flest topprankade viner i Bordeaux och här ligger de världsberömda slott som får gomseglen att svaja och plånböckerna att darra! Vingårdarna ligger på var sin sida om floden Garonne och är välsignade av moder natur. Denna spännande nyhet är ett exempel på kraftfull elegans. Komplex med svulstiga plommontoner och levnadsglad syra. Lager av sammetslen frukt passar perfekt till lagrade ostar eller coeur de filét provencale! Lufta innan servering.”

James Suckling: 91 poäng “Quite vibrant and attractive red and dark-berry aromas on offer here. This is a fresh and exotic wine on the palate with wild-raspberry flavors, framed in juicy, even-paced tannins. Good value. A blend of 90 per cent cabernet sauvignon and ten per cent merlot. Drink or hold.”

Vinifikation

Vinet jäser i temperaturkontrollerad ståltank med inledande kallmaceration. Vinet har jäst mellan 12 och 16 månader på små ekfat, så kallade barriquer varav 70 procent var nya.

Doft

Ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, plommon, örtkryddor, vanilj och choklad.

Smak

Elegant och koncentrerat fruktiga toner av plommon, blåbär, enbär, ceder, rostat kaffe och kryddor. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet.  Lång och angenäm eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Tips

Servera vid 17-18 grader och låt gärna lufta två timmar i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner