Så här beställer du vin

2016 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Cuvée Centenaire (nr 70200) – Domaine André Brunel

1.299,00 kr

Lanseras snart via Limited-utskick till Tryffelsvinets Vinklubb

2016 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Cuvée Centenaire är Domaine André Brunels prestigevin som enbart görs de bästa åren och 2016 är en av de bästa årgångarna någonsin i Rhônedalen. Rankornas snittålder är 125 år och levererar viner av sällan skådad elegans och koncentration.

98-100 poäng The Wine Advocat

Av ett gammalt dokument får man veta att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare, har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av Grenache, men här finns också Mourvèdre, Syrah och en mindre del Cinsault. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för distriktet.

Domaine André Brunels “vanliga” Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux är Systembolagets mest sålda Châteauneuf-du-Pape, men egendomen gör också ett prestigevin från de allra äldsta rankorna i samma vingård – Les Cailloux i Farguerol. Som namnet “centenaire” antyder är rankorna över ett sekel gamla och faktum är att medelåldern är hisnande 125 år. Cuvéen kom till 1989 när rankorna firade 100 år och har sedan dess gjorts de allra bästa åren och just 2016 räknas som en av de största årgångarna någonsin i Rhônedalen. Brunel själva säger att detta är det bästa vin de gjort tillsammans med legendariska åren 1998 och 2010. Jordmånen i Les Cailloux-vingården är dominerad av lera med stråk av blålera. Solexponeringen är optimal och de våldsamma vindarna från mistralen bidrar till små koncentrerade druvor av sällan skådad kvalitet. Vinet görs på 90% grenache och 10% syrah med en snittålder på rankorna på 125 år. Druvorna vinifieras i betongkar där cirka 70% av grenachedruvorna  och 100% av syrahdruvorna avstjälkas. Vinet lagras i en mix av gamla fat (syrah) och betongfat (grenache) i 18 månader . Den slutgiltiga blenden görs 6 månader innan butlejering.

The Wine Advocat, 98-100 poäng: “When one comes across a wine like this in a blind tasting, it’s human nature to second-guess the initial reaction. Yet every time I went back to the wine that turned out to be the Brunels’ 2016 Chateauneuf du Pape Cuvee Centenaire, I came away astounded by its complexity and balance. Yes, it’s full-bodied, but it’s also light on its feet, a lithe vinous gymnast, wiry and strong yet graceful and loaded with nuance. The soaring aromas and flavors range from raspberries and cherries through to roses, black tea, thyme and lavender in this incredible wine. I suspect it will rival the legendary 1990 and 1998 versions.”

Doft

2016 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux Cuvée Centenaire har en stor nyansrikedom och uttrycksfullhet med komplexa toner av solmogna röda bär, björnbär, nymald svartpeppar, violer,  franska örter, lakrits, och nyanserade fatkryddor.

Smak

Vinet bärs upp av en tydlig men mycket finkornig tanninstruktur och balanseras av syrans friskhet och den imponerande eftersmaken som liksom aldrig klingar av. Här får verkligen grenache-druvan blomma ut till sin allra yttersta potential.

Lagring

Bäst 2020-2040. För den tålmodige rekommenderas minst 10 år för att vinet verkligen skall börja blomma ut.

Mat

Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxfilé, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 18 grader.

Dela med dina vänner