Så här beställer du vin

2016 Châteauneuf-du-Pape (nr 79942) – Roger Perrin

299,00 kr

Minsta beställning är 3 flaskor.

Châteauneuf-du-Pape från Roger Perrin har fräsch och fruktig doft och smak med inslag av röda bär och franska örter. De kraftiga tanninerna behöver gärna lite mer tid men bidrar redan nu till vinets goda struktur. Eftersmaken är frisk och rödfruktig.

Beställ här

Domaine Roger Perrin ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Egendomen startades av Roger Perrin som på 1980-talet lämnade över till sin son Luc. Luc hade tidigare praktiserat på Chateau Beaucastel och gjorde enorma uppryckningar av vingårdar och vineri. Efter Lucs tragiska bortgång har hans syster Veronique Perrin  och hennes son Xavier Rolin tagit över styret. De har i sin tur börjat bedriva jordbruket mot mer ekologisk odling, men är ännu inte certifierade.

Perrins Châteauneuf–du–Pape är fantastiskt mycket vin för pengarna. Vinet görs på sju olika druvor som alla handplockas. Druvorna avstjälkas, sedan ligger musten svalt för att uppnå mest möjligt arom och färg utan att få för mycket tanniner. Varje druvsort framställs var för sig. De jäser i temperaturkontrollerade ståltankar, sedan lagras de i dels i stora ekfat (foudre), dels i ståltank och dels i små ekfat (barrique). Efter ungefär 12-15 månaders lagring, blandas de olika vinerna till det som slutligen fylls i flaskorna och blir Perrins Châteauneuf-du-Pape.

 

Doft

Ren och ung rödfruktig doft med inslag av hallon, plommon och blåbär. Du kan även hitta toner av enbär mineral,  sydfranska örter, fat och kryddor.

Smak

Fräsch fruktig smak med toner av hallon, röda körsbär, björnbär och vanilj. Vinet har också tydliga toner av den typiska garriguen, det vill säga blandningen av sydfranska örter. Vinet är medelfylligt och har idag en elegant och stram munkänsla. De kraftiga tanninerna behöver gärna lite mer tid men bidrar redan nu till vinets goda struktur. Eftersmaken är frisk och rödfruktig. Dekantera gärna en timme före servering om du dricker vinet före 2021.

Lagring

Bäst 2021-2030.

Mat

Mustiga grytor, gärna av vilt med svamp, rödvin och härliga, sydfranska örter. Eller till kryddrubbad stek av nötkött med rödvinssås.

Tips

Lufta gärna vinet en timme i karaff före servering.

Dela med dina vänner