Så här beställer du vin

2016 Chianti Classico (nr 79945) – Setriolo

169,00 kr

Setriolo Chianti Classico är ett generöst och fruktigt vin med härliga toner av mogna bär och fräscha örter.

Säljs i kolli om 6 flaskor

Beställ här

Setriolo är en liten gård i staden Castellina i Chianti, Toscana och ägs av familjen Soderi. Gården sträcker sig över en total yta av 13 hektar varav endast 3,5 hektar är planterade med vinodlingar. Produktionen är endast ca 7000 flaskor per år. Susanna Soderi driver tillsammans med sin mamma vingården och har tillfört ett ”modernt tänk” som resulterar i fantastiskt rena och eleganta viner som utvecklas med lagring.

Hos Setriolo sköts allt med hänsyn och respekt för naturen och detta för att kunna erbjuda produkter som bjuder på den äkta karaktären, typisk för denna förtrollande del av Toscana. Setriolos filosofi återspeglas redan i logon som i sig är en historia. Ett gammalt olivträd som överlevde både den destruktiva frosten 1985 och de nyplanterade vinrankorna som det omges av. Som en vaktpost blickar det ut över sina ägor. Vinodlingarna sträcker sig över lerrika sluttningar och vårdas för att säkra det bästa av kvaliteten i varje druva. Man odlar i huvudsak sangiovese och en liten del merlot. 50% av vinet är lagrat i cementtank och resten i ett år gamla ekfat.

Årgång 2016 var en mycket bra årgång i Toscana när det gäller kvaliteten på sangiovesedruvan. Dock var skörden lägre en vanligt, och volymen därför mindre jämfört med årgång 2015.

 

Doft

2016 Chianti Classico har en doft med inslag av röda bär, kryddor och blommor. Vinet har även en nyanserad fatton.

Smak

Flörtig smak av mogna röda bär som vildhallon, körsbär och björnbär. Du hittar även inslag av örter, choklad och fatkryddor. Vinets fruktighet har en mycket bra balans med vinets tanniner. Ett fruktigt och rent avslut.

Lagring

Bäst 2020-2023.

Mat

Perfekt till krämiga pastarätter som lasagne, cannelloni med svampsås och tortellini med spenat, parmesan och en gräddig sås.

Dela med dina vänner