Så här beställer du vin

2016 Chinon Clos de la Dioterie (nr 95765) – Charles Joguet

Ekologiskt

439,00 kr

2016 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin. Lågt skördeuttag och 80 år gamla vinstockar som ger stor koncentration, komplexitet och mycket god lagringsbarhet.

Beställ här

Domaine Charles Joguet i Chinon är en av de mest välrenommerade producenterna i Loiredalen. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc.

Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av domainen och ägnar numera större delen av sin tid till sin konst. Nu sköts vingården av de starka personligheterna Jacques Genet, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet. Man arbetar biodynamiskt och med hänsyn till årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet, med stor respekt för natur och tradition.

2016 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin. Låga skördeuttag och mer än 85 år gamla vinstockar som ger ett oerhört koncentrerat vin. Det är ännu ungt och behöver några år i källaren för att öppna upp.

Doft

Ung doft av jordgubb, vildhallon och svarta vinbär, peppar, ört och sten.

Smak

En komplex smak av svart och röda bär, örter, sten, peppar och kryddor. Strama men aptitliga tanniner och en lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2032

Mat

Vildfågel som duva, vildand, fasan etc. Lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.

Dela med dina vänner