Så här beställer du vin

2016 Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT (nr 81563)

109,00 kr

SLUTSÅLD

Ciacci Piccolomini d'Aragona är ett lättsamt vin med mogen frukt och fräsch syra. Årgång 2016 var en bra årgång i regionen som resulterade i fina fruktiga och bäriga toner. Passar utmärkt till husmanskost och medefylliga rätter av ljust eller mörkt kött.

Giuseppe Bianchini och hans familj ärvde det mäktiga 1600-talsslottet i Castelnuovo d’Abate i Montalcino år 1985. Idag har hans son Paolo tagit över och bedriver vinproduktion, olivodling, biodling och bränner lite grappa. De gör Brunello av absolut toppklass och har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino, vilket bland annat innebär tillgängligare frukt och tydlig fathantering.

Sedan 2003 producerar Ciacci Piccolomini ett lysande budgetalternativ baserat på sangiovese, syrah, cabernet sauvignon och merlot. Sangiovesedruvorna kommer från deras yngsta vingårdar, planterade precis intill de marker som är dedikerade till Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino. Till skillnad mot producentens övriga viner lagras det här vinet inte på ekfat. Istället används ståltank och betongkärl för att framhäva vinets fina körsbärsfrukt och läckert kryddiga toner. Det är ett av de mest prisvärda vinerna vi vet, som dessutom är en dröm att matcha till mat.

Doft

Fruktig doft med toner av mörka körsbär, örter och kryddor.

Smak

Härligt bärig och generös smak med solmogna körsbär, ton av vanilj, mjukt integrerade tanniner och ett uppfriskande stramt avslut. Fin lång finish.

Lagring

Bäst 2019-2020.

Mat

Gott till rustika köttgrytor, chark, ugnsstekt kyckling eller pizza.

Dela med dina vänner