Så här beställer du vin

2016 Cuvée Sommelongue Côtes du Rhône (71810) – André Brunel

139,00 kr

TILLFÄLLIGT SLUT

Cuvée Sommelongue är ett smakrikt och fruktigt vin med en fräsch syra. Välgjort och mycket prisvärt!

André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon redan år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av grenache, men här finns också mourvèdre, syrah och en mindre del cinsault. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen.

Druvorna till det här vinet kommer från ett område som heter Sommelongue. Sommelongue är beläget norr om staden Orange i en kommun som heter Uchaux i Côtes du Rhône. Brunel äger 10 hektar där. Stockarna planterades år 1965 och skördeuttaget är 35 hl/ha. Brunel använder inga kemiska tillsatser. Druvorna skördas manuellt när de är mycket mogna. 80 procent av druvorna avstjälkas före jäsningen som pågår under tre-fyra veckor i betongkärl. Först kallmacererar musten i 24 timmar, sedan macererar det i varmare temperatur i fyra veckor. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och ligger kvar i emaljerade tankar i ungefär ett år före buteljering.

Doft

Ung fruktig och komplex doft med inslag av mogna röda bär som körsbär, smultron och hallon, samt toner av björnbär, röda plommon, lakrits och örter som mynta och timjan.

Smak

Cuvée Sommelongue är ett härligt smakrikt och fruktigt vin med en fräsch fruktsyra och uppiggande tanniner. I smaken hittar du de samma aromerna som i doften, med tydliga toner av röda bär och örter. Vinets finkorniga tanniner, som enbart kommer från druvskalen, bidrar också till vinets fina struktur och bra balans med frukten i vinet. Vinet är medelfylligt och det har ett fräscht och fruktigt, och aningen stramt avslut.

Lagring

Bäst 2018-2022.

Mat

Då vinet är medelfylligt och smakrikt, är det bra att välja medelfylliga maträtter till vinet. Som basvara rekommenderar vi kyckling, gris eller lamm. Välj ugnsstekta grönsaker som du kryddar med franska örter och toppad med riven parmesan. Det går självklart lika bra att grilla råvarorna, och då kan du tänka på att vara generös med en god olivolja och salt när du grillar.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 17 grader.

Dela med dina vänner