Så här beställer du vin

2016 Galets Rouge (nr 76923) – Château Mourgues du Grès

Ekologiskt

119,00 kr

Tillfälligt Slut

Galets Rouge från södra Frankrike har en mogen, koncentrerad smak med tydliga örter, toner av björnbär och jordgubbar, fina tanniner och en lång eftersmak.

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar, som ligger nära floden Rhône, som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. Mycket därför att vinerna håller en oerhört hög kvalité och är personliga och karaktärsfulla. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här.

Galets Rouge är en härligt sydfransk blandning som har fått sitt namn från de stora stenar, galets, som på lokal dialekt även kallas grès, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Många vinkännare räknar årgång 2016 som den bästa årgången i södra Rhône sedan den klassiska årgången 1990. Under hela mognadsperioden var det varmt och fint väder, samtidigt som volymen hölls nere. Resultatet blir viner med bra koncentration i både färg och aromer, och med mogna och fin tanniner.

 

Doft

Stor doft av solmogen frukt som björnbär och svarta vinbär. Du hittar även inbjudande toner av garrigue.

Smak

En generös smak med inslag av solmogna röda och mörka bär, franska örter som timjan, rosmarin och salvia, samt inslag av mineral och lakrits. Vinet har en fin balans mellan frukt och syra, och den avslutande fräschören bidrar till vinets goda, fruktiga eftersmak. De mogna tanninerna bidrar till vinets fina struktur.

Lagring

Bäst 2019-2022.

Mat

Vi rekommenderar örtmarinerade kötträtter av rött eller vitt kött, eller att du använder mycket örter i tillbehör. Örterna tar fram de örtiga tonerna i vinet på ett mycket positivt sätt. Grillat kött passar också utmärkt.

Tips

För att få vinet till 18 grader då det är godast, lägg in det i kylen en kvart innan det ska drickas.

Dela med dina vänner