Så här beställer du vin

2016 Gevrey-Chambertin (nr 99401) – Robert Groffier

665,00 kr

Gevrey-Chambertin från Robert Groffier är ett förföriskt kryddigt vin med blommiga toner av mogna röda körsbär, mineral samt en fin ekfatskaraktär.

Beställ här

Domaine Robert Groffier sålde tidigare sina viner till olika negocianter men 1972 så bestämde de sig för att börja sälja sina viner under eget namn. Nu, 40 år senare, kan vi konstatera att det var rätt beslut då de anses vara en av de bästa producenterna i Cote d’Or.

Domänen består av 7 hektar vingårdar, alla med yppersta läge och kvalitet, bland annat Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze. Groffiers viner karaktäriseras av den otroligt rena druvkaraktären med en nästan parfymerad doft. Man därför avnjuta dem relativt unga, även om de naturligtvis åldras otroligt bra.

Gevrey-Chambertin ligger i Côte-de-Nuits i norra Bourgogne. Jordmånen består till stor del av kalk vilket ger den speciella karaktären. 2016 blev lite svalare än 2015 och gav druvor i liten mängd, men av mycket fin kvalitet. “A seriously delicious vintage.” säger vinkritikern Jancis Robinson.

Doft

Ung, inbjudande och parfymerad doft av mogna röda bär, fina mineraler, örter samt en lätt ekfatston.

Smak

Frisk och elegant smak med inslag av röda körsbär, kryddor, mineraler och en krämig ekfatskaraktär. Fin struktur och lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Passar till ljust kött, såsom kalv, fläsk men även lite fetare fisk som lax eller tonfisk. Perfekt till anka!

Tips

Kan drickas redan nu med 2-3 timmars luftning i karaff. Vi rekommenderar att vinet serveras vid runt 17-18 grader.

Dela med dina vänner