Så här beställer du vin

2016 Meerlust Rubicon (nr 2026) – Meerlust Estate

259,00 kr

Årgång 2016 har ovanligt lite andel cabernet sauvignon, och ovanligt mycket merlot och cabernet franc. Resultatet är ett mjukare vin som är mer tillgängligt som ungt. Ett härligt fruktigt och generöst vin med mycket fin druvkaraktär.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Meerlust historia började 1693 då huset uppfördes på egendomen. Den svala brisen från kalla False Bay som dagligen svalkar, har gett den dess namn. Meerlust betyder ”pleasure of the sea”. Meerlust Estate har ägts av familjen Myburgh sedan 1757 och idag drivs det av Hannes Myburgh, åttonde generationen. Meerlust Estate är ett nationalmonument som uppfördes på 1600-talet. Det är byggt i Kapholländsk stil och representerar den holländska kolonisationen och mötet mellan två kulturer. Hannes har studerat önologi i Tyskland och även arbetat på Chateau Lafite i Bordeaux. Vid sin sida har han den skickliga vinmakaren Chris Williams som har mångårig erfarenhet av vinmakning och som förespråkar klassiska viner. Meerlust äger 110 hektar, och man gör druvrena viner av cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och pinot noir samt det omtalade vinet Rubicon som görs i Bordeaux-stil. Rubicon introducerades på den inhemska marknaden 1984 och var ett av de första vinerna i Sydafrika som gjordes med tanken att likna en stor Bordeaux. Vinet har sedan dess blivit bench mark för Cape blend-vinerna som görs i samma stil. Vinifikation Vinerna görs i klassisk stil med stor elegans.

När den första årgången (1980, som släpptes år 1984) av Meerlust Rubicon lanserades ansågs det mycket kontroversiellt med ett sydafrikanskt kvalitetsvin på bordeauxdruvor och vinet motarbetades intensivt från den sydafrikanska vinnäringen. Med risk för totalt fiasko valde Meerlust att följa sin dröm och lansera vinet i alla fall. Succén lät inte vänta på sig. Rubicon är därför Meerlusts stolthet, och anses numera vara ett riktigt kultvin. Det är flaggskeppsvinet som får sin strukturerade syra och tanniner från cabernet sauvignon, fräschören och det nästan blommiga aromerna från cabernet franc och den fylliga, silkiga fruktigheten från merlot. Varje druvsort jäser separat. Den malolaktiska jäsningen genomförs i 300 liters ekfat. Efter nio månader blandar de vinerna, och sedan ligger det i ytterligare nio månader. 2016 Meerlust Rubicon har legat totalt 18 månader på fransk ek varav 55 procent på nya fat från Nevers, 25 procent på fat som använts en gång tidigare och 20 procent på fat som har använts två gånger tidigare.

Årgång 2016 Meerlust Rubicon har en ovanligt stor andel av druvorna merlot och cabernet franc, och det gör att vinet är mer tillgängligt som ungt än det vanligtvis brukar vara. Vinet har endast 49 procent cabernet sauvignon, vilket är den lägsta andelen cabernet sauvignon i Rubicons historia. Årgång 2016 hade en ovanligt kall, men torr växtperiod. Meerlust fick vattna druvorna några gånger under växtperioden för att förhindra att druvorna utsättes för stress, och att druvorna växte långsamt för att uppnå en långsam mognadsperiod och en bra utveckling av aromer och tanniner.

Doft

En generös doft med fatkaraktär och inbjudande fruktiga toner av svarta vinbär, björnbär, plommon, mineral, blyerts, choklad och kryddor som vanilj och mynta.

Smak

Smaken är stor, koncentrerad och smakrik med toner av svarta vinbär, bigarråer, plommon, ekfat, rostat kaffe, mörk choklad, vaniljstång, örter och mogen grön paprika. Rubicon är ett fylligt, smakrikt och välbalanserat vin. Tanninerna är kraftiga och ger en ypperlig balans till frukten. Sammantaget ett vin som vi gärna lagrar några år eller luftar några timmar i karaff innan njutning. Servera gärna lite svalare, vid 18 grader.

Lagring

Vinet kan lagras i ca 15-20 år.

Mat

Rubicon är ett relativt kraftigt vin och bör därför paras ihop med smakrik mat som till exempel huvudrätter med vilt, nöt och lamm som huvudingrediens.

Tips

Lufta gärna vinet 3-4 timmar i karaff innan servering.

Dela med dina vänner