Så här beställer du vin

2016 Meerlust Rubicon (nr 2026) – Meerlust Estate

259,00 kr

Årgång 2016 har ovanligt lite andel cabernet sauvignon, och ovanligt mycket merlot och cabernet franc. Resultatet är ett mjukare vin som är mer tillgängligt som ungt. Ett härligt fruktigt och generöst vin med mycket fin druvkaraktär.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Meerlust ligger vid svala False Bay och har en historia som sträcker sig tillbaka till år 1693 när egendomen uppfördes. Det skulle dock dröja ända till år 1756 innan det kom i familjen Myburghs ägor, vilket det är än idag.

När den första årgången (1980, som släpptes år 1984) av Meerlust Rubicon lanserades ansågs det mycket kontroversiellt med ett sydafrikanskt kvalitetsvin på bordeauxdruvor och vinet motarbetades intensivt från den sydafrikanska vinnäringen. Med risk för totalt fiasko valde Meerlust att följa sin dröm och lansera vinet i alla fall. Succén lät inte vänta på sig. Rubicon är därför Meerlusts stolthet, och anses numera vara ett riktigt kultvin. Det är flaggskeppsvinet som får sin strukturerade syra och tanniner från cabernet sauvignon, fräschören och det nästan blommiga aromerna från cabernet franc och den fylliga, silkiga fruktigheten från merlot.

Varje druvsort jäser separat. Den malolaktiska jäsningen genomförs i 300 liters ekfat. Efter nio månader blandar de vinerna, och sedan ligger det i ytterligare nio månader. 2016 Meerlust Rubicon har legat totalt 18 månader på fransk ek varav 55 procent på nya fat från Nevers, 25 procent på fat som använts en gång tidigare och 20 procent på fat som har använts två gånger tidigare.

Årgång 2016 har en ovanligt stor andel av druvorna merlot och cabernet franc, och det gör att vinet är mer tillgängligt som ungt än det vanligtvis brukar vara. Vinet har endast 49 procent cabernet sauvignon, vilket är den lägsta andelen cabernet sauvignon i Rubicons historia. Årgång 2016 hade en ovanligt kall, men torr växtperiod. Meerlust fick vattna druvorna några gånger under växtperioden för att förhindra att druvorna utsättes för stress, och att druvorna växte långsamt för att uppnå en långsam mognadsperiod och en bra utveckling av aromer och tanniner.

Kanske den mest prisvärda lagringsbara Bordeaux-blend man kan köpa på Systembolaget idag?

 

Doft

En generös doft med fatkaraktär och inbjudande fruktiga toner av svarta vinbär, björnbär, plommon, mineral, blyerts, choklad och kryddor som vanilj och mynta.

Smak

Smaken är stor, koncentrerad och smakrik med toner av svarta vinbär, bigarråer, plommon, ekfat, rostat kaffe, mörk choklad, vaniljstång, örter och mogen grön paprika. Rubicon är ett fylligt, smakrikt och välbalanserat vin. Tanninerna är kraftiga och ger en ypperlig balans till frukten. Sammantaget ett vin som vi gärna lagrar några år eller luftar några timmar i karaff innan njutning. Servera gärna lite svalare, vid 18 grader.

Lagring

Vinet kan lagras i ca 15-20 år.

Mat

Rubicon är ett relativt kraftigt vin och bör därför paras ihop med smakrik mat som till exempel huvudrätter med vilt, nöt och lamm som huvudingrediens.

Tips

Lufta gärna vinet 3-4 timmar i karaff innan servering.

Dela med dina vänner