Så här beställer du vin

2016 Pinot Noir (nr 79710) – Esk Valley

165,00 kr

Slutsåld.

Esk Valley Pinot Noir har komplex smak där den röda frukten återfinns i kombination med en aning av kryddnejlikor och peppar samt en mjukhet från ekfaten.

Vineriet Esk Valley är beläget i den norra delen av vackra Hawkes Bay. De har bevarat det hantverksmässiga sättet att producera vin på istället för att gå över helt till modern teknik. Man använder de ursprungliga byggnaderna, har ett flertal cementtankar och gör vin på ett mycket ärligt sätt.

Från början startade vineriet redan 1933 under namnet ”Glenvale”. I slutet av 70-talet började de producera Esk Valley som då var deras topp-vin. Efter de svåra åren i början av 80-talet köptes vineriet upp av George Fistonich, som även startade Villa Maria Estate. Sedan dess har man fortsatt att producera topp-viner enligt gamla metoder. 

Druvorna till Esk Valley Pinot Noir kommer från kontrakterade odlare i Marlborough, närmare bestämt från Wairau-dalen och Awatere-dalen. I sin strävan att bara producera vin av bästa kvalitet blir skördeuttaget mycket lågt då man hela tiden ”plockar” vinstockarna på blad och dåliga druvor. De slutligt utvalda druvorna har därefter plockats för hand och sedan pressats. Efter den malolaktiska jäsningen har vinet lagrats på ekfat i 12 månader innan det buteljerades. Vinmakaren har strävat efter att göra ett klassiskt och elegant vin som klart tar fram den typiska stilen av en Pinot Noir från Marlborough. 

Doft

Elegant, aromatisk doft med toner av röd frukt, plommon, körsbär och en hint av fat.

Smak

Smaken är mycket typisk för ett pinot noir-vin från Marlborough. Det är ett fruktigt, medelfylligt och smakrikt vin med härliga bärtoner av smultron, jordgubbar, röda plommon och en viss kryddighet från faten. Vinet är lätt och fräscht och passar att avnjutas både med och utan mat.

Lagring: Bäst 2018-2022.

Mat

Passar väl till anka, fläsk, tonfisk och ljust kött.

Tips

Serveras vid 15-18 grader.

Dela med dina vänner