Så här beställer du vin

2016 Pinot Noir Tradition (74134) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

185,00 kr

Minsta beställning 3 flaskor.

Pinot Noir Tradition är ett fräscht, fruktigt och smakrikt vin med bra balans mellan frukt, syra och tanniner. Tonerna av röda bär finns både i doft och smak. Den redan goda balansen gör att du gärna kan dricka vinet ungt, och vinet passar till medelfylliga maträtter – både vegetariskt och fågel går utmärkt.

Beställ här

Redan 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman med samma namn som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som familjen började fokusera på hög kvalitet. Produktionen består till hälften av vita viner, och hälften röda viner. Röda viner gör han bland annat av druvorna pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, saint laurent, frühburgunder och blaufränkisch.

Druvan pinot noir heter spätburgunder på tyska. På etiketten på flaskan du köper, står det däremot Pinot Noir Tradition, men det är alltså samma innehåll i flaskorna.

Druvorna som ingår i Pinot Noir Tradition kommer från olika vingårdslägen i Pfalz: Laumersheimer och Grosskarlbacher. Jordmånen, som är typisk för båda lägen, består av lerjord med fin kalksten i matjorden och kalksten i alven. Alla druvorna skördas för hand. Efter pressning sedimenteras musten naturlig före jäsningen, och jäsningen pågår mellan två och tre veckor. Vinet lagras sedan i begagnade franska ekfat i ungefär 16 månader.

 

Doft

Vinet har en generös doft med mogna bär som hallon, smultron och röda vinbär. Det finns även vanilj och viss kryddighet från faten.

Smak

De bäriga tonerna är tydliga i smaken – både hallon, smultron, röda körsbär och röda vinbär. Från mitten kommer mer toner från faten, som vanilj och mörk choklad. Årgång 2016 var ett relativt svalt år, och jämfört med årgång 2015 är bärtonerna mera röda än mörka, och vinet är något fräschare med en högre fruktsyra. Vinet är medelfylligt med en bra struktur, och med mogna, mjuka tanniner. Pinot Noir Tradition har en underbar lång och fruktig eftersmak, och är ett mycket prisvärt och välgjort vin.

Lagring

Bäst 2019-2024.

Mat

Pinot Noir Tradition 2016 är ett ypperlig matvin, och passar till många typer av maträtter, och är ett bra alternativ som grillvin. Vinet har en fräsch syra, mogna tanniner och en fin fruktig karaktär, så vi vill rekommendera smakrika rätter som helstekt majskyckling med ugnsbakade grönsaker, spagetti bolognese, ankbröst med apelsinsås och klyftpotatis eller rödbetsbiffar med en god sallad till.

Dela med dina vänner