Så här beställer du vin

2017 The Mira Cabernet Sauvignon (nr 76443) – Uva Mira

259,00 kr

Kommer snart.

Sydafrikanska The Mira Cabernet Sauvignon är ett fylligt men samtidigt elegant vin där de mörka bären framträder tydligt tillsammans med toner av tobak, blyerts och mineraler.

Uva Mira är en av de snabbast växande stjärnorna i Sydafrika. Den tidigare vinmakaren, Matthew van Heerden, har belönats med flera utmärkelser, både för sina viner och för sig själv. Matthew fick fem stjärnor av J. Platter för sin Chardonnay, han har blivit utsedd till bästa Sydafrikanska vinproducenten i London (IWSC) och till en av världens tio bästa vinmakare av S. Tanzer. Nuvarande vinmakare är Christiaan Coetzee, vars mål är att göra vin som har en identitet och ett tydligt ursprung.

Vingården ligger på hög höjd, 420-620 meter över havet, med monströst vacker utsikt. Där möts två oceaner och berg med oväntade former skapar dramatik i landskapet. Alla som ser det ödmjukas inför naturens storslagenhet. Instinkten att skydda och bevara, vara del av och inte förstöra, blir påtaglig. Detta förmedlas genom vinerna. Storslagenhet och vördnad. Uva Mira deltar aktivt i olika ekologiska projekt och utövar hållbar vinproduktion och jordbruk.

Druvorna till 2017 The Mira Cabernet Sauvignon handplockas i gryningen i små korgar. Endast självrunnen juice används. Vinerna är vildjästa. Varje liten vingård vinifieras separat för att vinet ska få den specifika särbehandling det behöver för bästa resultat, man gör sitt yttersta för att vinet ska spegla sitt ursprung/växtplats. Vinet ligger sedan 18 månader på franska ekfat, varav 50 % nya, innan det buteljeras.

Den här växtsäsongen började med torka, regnet kom först på slutet av maj och den här torkan gjorde det utmanande för vinodlarna. Druvorna blev mindre än vanligt, vilket resulterade i koncentrerade druvor.

 

Doft

Generös doft med inslag av mogna bär som bigarråer och svarta vinbär, blommor, mineral, ceder och fat.

Smak

Smaken är fyllig och komplex. Vinet är smakfullt samtidigt som det är elegant. Det finns toner av plommon, bigarråer, röda körsbär, tobak, mineral, ceder och kryddiga toner från faten. Vinet har en fin balans mellan frukt och tanniner. Tanninerna är mogna och silkiga, och ger en bra struktur till vinet. Eftersmaken är fruktig och lång.

Lagring

Bäst 2021-2030

Mat

Passar bra till smakrika rätter av fläskkött, de flesta rätter av nötkött och lamm, grytor och hårdostar.

Tips

Serveras vid 17-18 grader och låt det gärna lufta i 30 minuter innan.

Dela med dina vänner