Så här beställer du vin

2016 Tiara (nr 79949) – Simonsig

199,00 kr

Tiara är en smakrik bordeauxblend med druvorna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Vinet har belönats med många utmärkelser genom åren.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Tiara är en smakrik Bordeaux-blend från Simonsig. Vinet gjordes för att vara kronan på verket av alla Simonsigs röda viner och blev den en omedelbar succé när den släpptes första gången år 1992 (årgång 1990). Det är oftast en fyrdruvs-blandning som varje årgång har något olika proportioner mellan druvorna. Årgång 2016 lagrades vinet på franska fat, varav 92 procent nya, i 16 månader.

Druvblandningen på Tiara 2016 är 72 % cabernet sauvignon, 20 % merlot, 4 % petit verdot och 4 % cabernet franc. Årgång 2016 var utmanande för många odlare i Sydafrika, i synnerhet för de odlare som hade vingårdar oskyddade från den påtagliga värmen. Torkan gjorde dock att druvorna inte blev fuktskadade på något sätt, och de fick mycket bra kvalitet med hög koncentration.

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt.

 

Doft

Tiara 2016 har en generös fruktig doft med toner av bigarråer, hemgjord fräsch svartvinbärssylt, blåbär och björnbär, samt inslag av kryddor som citronmeliss och vanilj, viol och lätt rostad kaffedoft och fat.

Smak

Ung och fräsch smak med inslag av mörka bär som svarta vinbär, blåbär, björnbär, blåa plommon och mogna körsbär. Bra balans mellan frukt, syra och tanniner, där tanninerna lindas in på ett behagligt sätt. Slank struktur med frukt som hålls uppe av de finkorniga. Faten är mycket bra integrerade med frukten, och är mer nyanserade jämfört med tidigare årgångar. Fruktig, torr och slank eftersmak.

Lagring

Tiara 2016 kan gärna njutas redan idag, och om du vill ha lite mer av lagringsaromerna kan du gärna vänta i tre-fyra år. Dock tror vi att du även kan vänta några år till om du gillar lagrade viner.

Tips

Vi rekommenderar att du dricker vinet när temperaturen på vinet är mellan 16 och 18 grader.

Mat

Tiara är ett smakfullt och samtidigt slankt vin som passar utmärkt till medelfylliga rätter. Frukten är relativt koncentrerad, och det finns mer tanniner i vinet än vad man känner när man först smakar det. Du bör därför försöka undvika många beska råvaror. Välj istället några feta ingredienser som lindar in tanninerna ytterligare.

 

Dela med dina vänner