Så här beställer du vin

2016 Un Jour (nr 92622) – Le Clos d’un Jour

Ekologiskt

235,00 kr

SLUTSÅLT

Un Jour är ett klassiskt och kraftfullt vin som är fullkomligt packat med plommon, fikon och ursprungstypiska örter. Kraftiga tanniner och härlig syra gör detta till ett fantastiskt vin för den som gillar stora och smakrika viner med tydligt ursprung.

Cahors är en riktigt spännande region som ligger längs floden Lot i sydvästra Frankrike. Regionen imponerar med sina karaktäristiska viner på malbecdruvan. Traditionellt har vinerna varit mycket strama, med en hel del  fat och tuffa tanniner. En ny generation unga vinmakare har dock börjat sätta sin prägel på vinmakningen och istället börja göra mer fruktdrivna viner som passar den moderna smaken – utan att för den sakens skull förlora vördnad för regionen, dess terroir och vinernas karaktäristiska struktur. Ett bra exempel på de nya vinmakarna är Domaine Clos d’un Jour. Bakom egendomen står paret Veronique och Stefan Azemar.

Un Jour är deras prestigevin som görs på ekologiskt odlade och handskördade malbecdruvor som växer på lerjord med mycket krita. Vingårdarna omfattar totalt 6,5 hektar, planteringstätheten är 4 000 till 5 000 vinstockar per hektar och skördeuttaget är 25 hektoliter per hektar. Jäsning och skalmaceration sker på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras sedan på ekfat i ett och ett halvt år och filtreras mycket försiktigt.

Resultatet är ett klassiskt och komplext kraftpaket som vinner mycket på lagring men redan går att avnjuta efter några timmars dekantering.

Doft

Ungdomlig, intensiv och mörkfruktig doft av björnbär, plommon, fikon, viol, svarta oliver, torkade örter, vanilj och kakao.

Smak

Vinet är ännu ungt med strama tanniner och intensiva frukttoner av plommon, fikon, björnbär samt örter. Syran är härligt energigivande och eftersmaken är lång, härlig och komplex.

Lagring

Bäst 2021-2032

Mat

Ett stort och smakrikt vin som bör serveras med krfatigare kötträtter och gärna gräddiga tillbehör som potatisgratäng och fet sås.

Tips

Lagra gärna så länge som 10 år eller mer. Vill du dricka redan nu, lufta i karaff 3-4 timmar före servering

Dela med dina vänner