Så här beställer du vin

2017 Barbera d’Alba (nr 76595) – Cantina del Pino

Ekologiskt

209,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor.

Ett fokuserat och elegant vin med inbjudande friska bärtoner, blommor och väl integrerade fattoner. Det är ett komplext vin med finess och bra tanninstruktur och med en generös, fräsch och fruktig eftersmak som varar länge. Ett utmärkt vin att kombinera till eleganta, medelfylliga maträtter.

Beställ här

Fram till år 1997 sålde familjen Vacca druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men när sonen Renato tog över, ville han ta det stora steget att producera egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren (växtplatsen) druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti för lagring av vinerna. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls. Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Druvorna kommer från vingårdarna Loreto and Gallina, där vinrankorna är mer än 70 år gamla. Jordmånen är mycket kalkrik med ådrar av sand som bidrar till bra dränering. Allt detta bidrar till den fräscha syran och mineraliteten i vinet. Druvorna skördades sent, så druvorna var helt mogna när de skördades. Barbera d’Alba har lagrats 13 månader i ekfat, dels i stora botti och dels i begagnade barrique. Produktion 3 000 flaskor.

 

Doft

2017 Barbera d’Alba har en komplex och inbjudande doft med toner av körsbär, bigarråer, vildhallon, plommon och anis samt kompletterande och väl integrerande toner från ekfaten. Förutom bärtonerna hittar du mineral och blommor.

Smak

Smaken är elegant och fokuserat med rena, bäriga toner. Vinet är komplext med toner av främst röda bär men även lite mörka bär, aningen rökighet samt viol. De härliga bärtonerna lyfts fram av den fräscha syran som finns naturligt hos barberadruvan. Cantina del Pino Barbera d’Alba har en bra tanninstruktur och ett torrt, uppfriskande avslut med mjuka tanniner. Trots hög alkoholhalt känna inte vinet alls eldigt. Eftersmaken har flörtiga toner av röda bär i avslutet.

Lagring

Bäst 2019-2025.

Mat

Barbera d’Alba är lättare i stilen och kan gärna njutas utan mat. Vinet är helt torrt, så undvik för mycket söta ingredienser eller tillbehör. Men tack vara den mogna frukten känns inte vinet så torrt som analyser visar. Vi vill rekommendera stekta eller grillade kryddiga kvalitetskorvar av nöt eller lamm, med tillbehör som till exempel klyftpotatis med örter och färskriven parmesan ovanpå, grillad halloumi och aubergine, eller en couscoussallad med tomater, fetaost och kalamataoliver.

 

Dela med dina vänner